Шефът на отбраната на САЩ настоява, че светът `далеч не е близо` до екзистенциалната AI заплаха

...
Това не е отделна технология, при която, ако имаме AI,
Коментари Харесай

„Това не е отделна технология, при която, ако имаме AI, ние ще бъдем успешни и ако другите имат AI, ние вървим да бъде в опасност", каза той.

"Това не е нито панацея, нито кутията на Пандора."

Д-р Мартел беше в Лондон в Defense and Security Equipment International, една от най-големите панаири на оръжия в света.

След месеци на шум около големи езикови модели и , не е изненада, че AI беше представен на видно място на събитието.

Но според д-р Мартел силата на AI да планирането и изпълнението на войни е погрешно разбрано.

„Няма система с изкуствен интелект, използвана в съвременния свят, която да не взема данни от миналото, да изгражда модел от тях и да го използва, за да предскаже бъдещето, “ каза той.

„Така че в момента, в който светът е различен, този модел вече не е максимално ефективен.“

И в мъглата на войната това може да не е много полезно за AI изобщо.

ИИ може да се използва за „създаване на биотерористични оръжия“

Ролята на ИИ в бъдещето на военните действия

Но сред оръжейните системи и инструментите за наблюдение на панаира на оръжията в Лондон, ИИ е на видно място .

Оръжията стават все по-автономни, ракетите могат да се движат по-бързо от способността на човека да взема решения, а обемите налични данни от сателити и дронове нарастват експоненциално.

Оръжейните фирми рекламират AI като инструмент за даване на предимство на командирите, но дали американските военни ще позволят на AI да взема решения за живота и смъртта?

„Е, ако аз имам своя път, няма да го направим“, каза д-р Мартел. „Винаги ще има командир, който взема решения, които разгръщат тези системи.“

Но това не означава, че Пентагонът не преследва агресивно AI.

Той е под натиск от Конгреса да оцени и интегрира AI в операциите си преди конкурентите му.

Китай даде да се разбере, че военните приложения на AI са част от неговата стратегия да стане световен лидер в тази област.

Владимир Путин веднъж обяви, че нацията, която постигне господство в ИИ, „ще управлява света“.

В шоуто за изкуствен интелект в Китай

Прочетете повече:
Как ИИ може да трансформира бъдещето на престъпността
Музикални лейбъли в разговори за песни, генерирани от изкуствен интелект
Google настоява, че изкуственият интелект няма да замени журналистите

Но според д-р Мартел големите езикови модели, макар и технически вълнуващи, в момента са твърде ненадеждни за използване в нещо друго освен дейностите с най-нисък риск в рамките на министерството на отбраната - може би писане на първата чернова на бележка.

Други инструменти за изкуствен интелект, като технология за компютърно зрение или инструменти за разпознаване на образи, вече се използват широко в армията и бизнеса - но всеки трябва да се оценява за всеки отделен случай.

Миналия месец Пентагонът стартира Taskforce Lima, програма за оценка на пригодността и безопасността на най-новите генеративни AI.

Но според за д-р Мартел, основната цел в момента е да събере „екзабайтите“ данни, до които американските военни имат достъп.

Точно както една армия марширува по корем, нейните изкуствени интелекти ще работят само ако се захранват с високо качество данни.

„Стойността на тази технология ще бъде напълно зависима от количеството и качеството на данните, с които разполагаме“, каза д-р Мартел.

„Масово количество неподготвени, немаркирани данни. Това не е информация, това е шум."

ИИ вече владее човешки език

Пентагонът поиска 1,4 милиарда долара (£1,1 милиарда) от Конгреса за централизиране на своите данни - всичко от изображения от сателитно наблюдение до гориво и храна за войските потребление.

Пътят към надмощие на ИИ звучи по-скоро като основен ремонт на ИТ системите, отколкото възход на роботи-воини.

И докато армията на САЩ следва стратегия за превъзходство на ИИ, сравненията към надпревара във въоръжаването като тази за ядрените оръжия са неуместни.

„Където или знаете как да направите това, в който случай сте отприщили Прометеев огън, или не знаете как да направите това, не мисля, че този [ИИ] е някъде близо до това“, каза д-р Мартел.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР