Това насъскване на хората създаде всички предпоставки като групова психотерапия,

...
Това насъскване на хората създаде всички предпоставки като групова психотерапия,
Коментари Харесай

Росен Йорданов с психопрофил за политиците: Нинова е строгата другарка от соца, Борисов е гневен, а Рашков не свърши нищо

" Това насъскване на хората сътвори всички предпоставки като групова психотерапия ", съобщи политическият психолог Росен Йорданов пред Българска национална телевизия. Според него посланията на партиите са предопределени за тесните групички, само че в действителност огромният въпрос е да създаваш доверие.

" Доверие се основава мъчно, усещане можеш да създадеш, можеш да създадеш усещане за симпатичност, само че то е нетрайно. Аз го разясних още преди 5 месеца, изключително през представлението, което нашият към този момент някогашен министър председател направи – да, приветлив можеш да станеш, само че да изградиш доверие е доста по-сложен развой. Доверието е извънредно значим индикатор за чувството за богатство. Изследване демонстрира, че има основна корелация сред равнището на доверие на хората и благосъстоянието на обществата. Нарушаването на базисното доверие на обществото е извънредно рисков развой, тъй като раздираме опцията да се получи синергичността сред обособените групи в обществото. В случая в случай че приказваме за политиката – това е взаимоотношението сред ръководещи и съпротива ", сподели още Йорданов.

" Няма по какъв начин с високомерно и надменно държание да решаваш, че със 70 депутати решаваш въпросите. Повечето въпроси, за които бяха дадени поръчки да се вземат решение като правосъдна промяна и опазване на здравето, се вземат решение национално, а не от някаква коалиция на ръба. Особено за правосъдната промяна – целият този дим, който се подвигна, за мен, от самото начало ми беше ясно, че нищо няма да се случи, тъй като там са нужни две трети. Не можеш да наричаш " глупак " съответната страна и по-късно да очакваш съдействие ", разяснява Росен Йорданов.

Като добър образец той даде гласуването на френското предложение за приемането на Северна Македония в Европейски Съюз. " Не можеш да вееш знамето на антикорупцията в случай, че над 70 на 100 от хората заявяват, че в обстановка, в която могат да се възползват от нещо или да избегнат глоба, биха се възползвали от корупционна процедура. Тоест корупцията няма партийна централа, корупцията е феномен, с който би трябвало да се занимават всички. Това не е просто да го разпознаем някъде, да му отрежем главата като дракон и да решим всички проблеми. Този метаезик сподели, че в политиката не можеш да влезеш неопитен, политиката е сериозна специалност, би трябвало да се учиш, да започнеш от по-ниски равнища. Случаят с нашия досегашен министър председател е безусловно индикативен – идва отнякъде безусловно неопитен, автобиографията му не включва никакъв допир досега с някакви държавни структури. Аз съм бил в държавна конструкция и знам какъв брой отговорно е това, работата с администрацията и действието на страната са разнообразни от корпоративната просвета. Всъщност се пробваха да ни ръководят корпоративно, което на процедура се видя, че не се случва. Видя се, че някогашните ръководещи от Политическа партия се провалиха още в началните стадии, когато една група би трябвало да се трансформира в ефикасен екип. Не се трансфораха по доста аргументи – нямаше изрично никакво водачество, имаше доста съществени напрежения кой къде да застане, структурата на групата ", изброи Йорданов.

По думите му Корнелия Нинова е ригиден политически състезател и при нея има суровост на приятелка от едно време, която не може да надмогне. " Тя стои като една колона, няма тази смяна, която да я трансформира в оня отворен водач, който да събира повече внимание. Бих посъветвал господин Борисов да отиде повече към държанието на човек, какъвто му подхожда - да е малко по-благ, консенсусен и не толкоз ядосан. Според мен при него хората би трябвало да си дават сметка, че това е може би е най-опитният политик в България, който най-дълго е бил министър председател. И на него не му прилягат тези партийни борби, посланията му би трябвало да бъдат не към електората на ГЕРБ, а към повече хора, тъй като в действителност тази безредица и тези рецесии, които се сътвориха имат потребност от успокоение, имат потребност от някой, който да наподобява като патриарх ", уточни психологът.

" Христо Иванов бих посъветвал да излезе от лоното на лукавостта – той наподобява малко подъл, всяка обстановка той я смила и сдъвква. Изобщо тези хора, до момента ръководещите се държат по този начин, все едно ги е позор и сега всеки от тях се пробва да избута този позор към другия. Изглежда приказваш за триумф, а всички приказват като че ли е сторена пакост и се пробват да я опаковат като триумф ", акцентира Росен Йорданов.

Според него ролята на водача на Политическа партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов е на момченцето, с което никой не може да си играе, само че това консолидира електората му. " Предстоят избори. Незряло е да вярваш, че отказвайки се от избор, наказваш политиците. Реално хората санкционират себе си. Иначе се получават едни изкривени картини и когато те попаднат на почвата на незрялостта и бих споделил даже на нелепостта, изключително в тази ситуация с доскорошното държавно управление – това сътвори илюзиите, дори бих споделил делюзии, т.е. да привиждаш някаква солидна поддръжка при много стеснен резултат, т.е. ти нямаш действителна визия какво се случва, сподели още психологът.

Според него правосъдният министър Надежда Йорданова от самото начало се е занимавала с основния прокурор Иван Гешев, а Бойко Рашков е един от най-слабите министри.

" За мен Бойко Рашков не свърши нищо – той е един от най-слабите министри, които съм видял, а съм видял доста министри – и отляво и отдясно. Всичко това беше една тежка агитация, че той е приключил някаква работа. Единственото, което свърши Бойко Рашков е да направи, за негов позор, тъй като той е учител, един противозаконен арест на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и това за всеки, който е работил и още вечерта бе ясно, че това няма по какъв начин да е легален арест. Участвал съм в случаи, когато се вършат такива неотложни дейности и знам по какъв начин трбява да се случи. Това, което се случваше беше неуместно. Какво реформира Бойко Рашков в системата, какво промени ", попита още Йорданов.

Ясно е, че откакто едно държавно управление се е сгромолясало за 6 месеца, в случай че ще да намерят и марсианци, с цел да обяснят, че са отговорни, ясно е, че те са си отговорни, заключи психологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР