Това направи компанията, в която е съосновател, пълен шок.Пет дни

...
Това направи компанията, в която е съосновател, пълен шок.Пет дни
Коментари Харесай

Кой е Сам Алтман? Шефът на OpenAI и гуруто на ChatGPT, който се превърна в един от най-големите играчи на AI

Това направи компанията, в която е съосновател, цялостен потрес.

Пет дни по-късно, като гневен останал личен състав заплашил да се откаже поради неочакваното си изпъждане,.

Кариерата на 38-годишния мъж е изписана от холивудски биографични филми - ето взор обратно към живота му до момента.

По-ранен живот

Олтман израства в американския щат Мисури, където като осемгодишен получава първия си компютър и бързо се научава освен по какъв начин да го употребява, само че и да програмира за него.

p>

Как се разви хаосът в основателя на ChatGPT OpenAI, откакто отстраненият основен изпълнителен шеф Сам Алтман се завърна - и за какво това има значение

Алтман посещава учебно заведение Джон Бъроуз в Сейнт Луис и сподели на The New Yorker в изявление от 2016 година, че съществуването на компютър му е помогнало да се помири със своята половост и да разкрие пред родителите си, когато е бил младеж.

„ Израстването на гей в Средният запад през 2000-те не беше най-страхотното нещо “, спомня си той. „ И намирането на AOL чат стаи беше трансформиращо. Тайните са неприятни, когато си на 11 или 12. “

С учебното заведение в огледалото за назад виждане беше време за университет – Станфорд, не по-малко. Алтман се насочи към тази известна калифорнийска институция, с цел да учи компютърни науки, само че се отхвърли единствено след две години, следвайки стъпките на предходни отпаднали, трансформирали се в софтуерни суперзвезди и, които и двамата изоставиха дипломите си от Харвард, преди да станат двама от най-влиятелните изпълнителни шефове в историята.

Изоставянето на скъпоценно място в един от най-хубавите американски университети изглеждаше подобен обред за водещите софтуерни бизнесмени в страната, че, чието овакантяване на Станфорд, с цел да срине Силиконовата котловина, докара до вълна от медийно внимание, не по-различна от която сега е дадена на Altman.

Първото му следуниверситетско начинание беше приложение за смарт телефон, наречено Loopt, което разрешава на потребителите изборно да споделят местоположението си в действително време с други хора. Бяха събрани към 30 милиона $ (24 милиона паунда), с цел да започва компанията, подкрепена от финансиране от компания за ускорение на започващи компании, наречена Y Combinator, която изброява компании като Airbnb и Twitch измежду интернет фирмите, за чието основаване е помогнала.

< p> Олтман стана президент на самия Y Combinator през 2014 година след продажбата на Loopt за $44 млн. (£35 млн.) през 2012 година Той също по този начин основа собствен личен фонд за рисков капитал, наименуван Hydrazine Capital, привличайки задоволително вложения, с цел да бъде включен в класацията на Forbes 30 Under 30 лист за рисков капитал. Сякаш не беше задоволително ангажиран, Алтман управляваше и Reddit за общо осем дни на фона на промяна на управлението през 2014 година, описвайки мандата си като „ тип развлечение “.

Възходът на OpenAI

Докато времето му на върха на Reddit продължи единствено осем дни, надзорът му върху OpenAI продължи осем години.

Той се справяше „ сносно “ с него, сподели той в Февруарски туит (със сигурност спрямо Loopt, който, както той в този момент споделя, е „ изсмукан “).

Той започва компанията с избран (който единствено ръководи и по това време) през 2015 година, като двамата мъже обезпечават финансиране дружно с сходни на и, на обща стойност 1 милиард $ (800 милиона английски лири).

Управлява се като организация с нестопанска цел с благородната цел да се създаде AI, като в същото време се подсигурява, че няма да унищожи човечеството.

Досега задачата е изпълнена - само че в случай че се има вяра на Алтман, рискът от този момент в действителност е станал доста действителен.

По време на неговото ръководство OpenAI престана да бъде организация с нестопанска цел и набъбна до почти стойност до $29 милиарда (£23 милиарда), всичко това с помощта на забележителния триумф на неговите генериращи AI принадлежности - ChatGPT за текст и DALL-E за изображения.

Шефът на Microsoft Сатя Надела разказа Altman като " необикновен бизнесмен “, който залага доста и залага вярно, с което триумфът на OpenAI мъчно може да се спори.

ChatGPT натрупа десетки милиони консуматори в границите на седмици след стартирането си в края на 2022 година, удивявайки както специалисти, по този начин и инцидентни наблюдаващи със способността си да устоя най-трудните изпити в света,, композира каквото и да е от до и написа собствен личен компютърен код.

Изведнъж концепцията за огромен езиков модел (което значи, че е подготвен на големи количества текстови данни, тъй че да може да разбере нашите претенции и дават отговор по съответния начин) се трансформира в нещо като главен фешън термин, известността му се вижда като влага спомагателни пари в OpenAI и внася технологията в своите и.

Гугъл също се включи в действието,, до момента в който Мъск – който напусна OpenAI през 2018 година заради спор на ползи с работата на Tesla върху самоуправляващия се AI -.

През цялото време технологията на OpenAI също се усъвършенства - надстройка, наречена GPT-4 в границите на месеци след стартирането на ChatGPT. < /p>

Прочетете повече:
Помолихме чатбот да ни помогне да напишем публикация

Този чатбот ще размени ли хората?

„ Моите най-лоши страхове “

Въпреки всички чудеса, които сходни системи дават, те са съпоставени – в случай че не и надминати – от опасенията. Независимо дали става въпрос за разпространяване на дезинформация или редуциране на работни места, държавните управления се борят да формулират ефикасен метод за контролиране на технология, която наподобява е предопределена да промени света вечно.

Вероятно с взор към това по какъв начин някои от неговите съвременници от Силициевата котловина, Алтман наподобява желае да взе участие с подготвеност в това по какъв начин тъкмо би трябвало да се направи.

„ Най-лошите ми страхове са, че ние, промишлеността, предизвикваме забележителна щета на света “, оценката му, че държавното контролиране би да бъде „ сериозен за намаляване на рисковете “ безспорно музика за ушите на политици, които в никакъв случай не наподобяват прекомерно впечатлени от фигури от света на технологиите.

Прочетете повече:
Кой е „ кръстникът на ИИ “?

Речта на AI, употребена за разкриване на чуването в Конгреса

В рамките на няколко къси седмици Алтман се срещна с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис, френския Еманюел Макрон, президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - всички политици, които споделят същите очаквания и страхове по отношение на евентуалните изгоди и рискове от изкуствения разсъдък.

Тъй като Европейски Съюз видимо го няма, TikTok съумява да реализира съвсем невъзможната задача от и Марк Зукърбърг се бори с това, начинаещият Алтман може да се нарежда да стане по-издръжлива софтуерна звезда от някои от своите прародители.

Изображение: Сам Олтман се среща с премиера Риши Сунак през май 2023 година

Но при положение, че всичко се обърка, той преди този момент призна, че е бил „ квалифициран " -.

Обявявайки напускането на Алтман като основен изпълнителен шеф на OpenAI, компанията сподели, че прегледът е открил, че той не е бил „ поредно прям в връзката си с борда ".

Подробностите са нищожни от този момент, макар че се предполагаше, че желанието му да комерсиализира продуктите на компанията го слага в несъгласие с по-ориентираните към сигурността членове на борда.

Бързото му завръщане беше толкоз трагично, колкото и напускането му, макар че изглеждаше неизбежно поради открития протест измежду личния състав на OpenAI.

„ Обичам OpenAI и всичко, което направих през последните няколко дни, беше в услуга на поддържането на този екип и неговата задача дружно, “ Алтман разгласява на X, откакто беше оповестено завръщането му.

Когато господин Алтман се връща на работа, траялата дни битка за власт насочи вниманието към споровете към безвредното създаване на изкуствен интелект.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР