Това мегалитно съоръжение, което е на възраст не по-малко от

...
Това мегалитно съоръжение, което е на възраст не по-малко от
Коментари Харесай

Гирсу – най-древния мост в света

Това мегалитно оборудване, което е на възраст не по-малко от четири хилядолетия, дълго време след откриването си е разпознато ту като храм, ту като яз, ту като нещо друго


И напълно неотдавна учените откриват, че античният шумерски град Гирсу просто е имал тухлен мост през воден път, който не е непокътнат до наши дни. Затова мостът Гирсу може да се счита за най-древният в света от непокътнатите до наши дни, въпреки и в това полуразрушено положение.

Ще прибавим, че и самият град Гирсу се счита за най-старият в историята на човечеството. Той е ситуиран сред актуалните иракски градове Басра и Багдад.

Гирсу е бил столица на също такова антично кралство – Лагаш. Смятан е за заветен мегаполис и е построен почти преди 5000 години в чест на шумерския господ Нингирсу. Нещо повече, когато политическата власт в страната след това се измества в град Лагаш, Гирсу продължава да е всепризнат набожен център.

Именно град Гирсу ни е подарил знанията за най-древната шумерска цивилизация. Както и неповторими монументи на шумерската архитектура, като тухления мост, открит през 1920 година Самият град Гирсу е открит от френски археолози през 1877 година

Заа съвсем столетие античният мост Гирсу е наличен на практика за всекиго. Изобщо не се охранява като изключителна архитектурна полезност, по тази причина бързо стартира да се разрушава.

Днес античното населено място Гирсу (съвременният град Тело) се употребява и охранява от Британския музей като база за реализиране на образование на иракски археолози. Наскоро сътрудници на Музея оповестиха, че в границите на образователната стратегия се възнамерява реституция на най-древния мост в света. А това непроменяемо радва и дава вяра.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР