Това коментира пред медиите президентът Румен Радев по време на

...
Това коментира пред медиите президентът Румен Радев по време на
Коментари Харесай

Президентът Радев: Партиите ги е страх да поемат управлението през зимата

Това разяснява пред медиите президентът Румен Радев по време на визитата си в Малта.

 

" Няма ужасно, в този момент не е време за безволие, не е време за тесни, партийни сметки, България има потребност от работещ парламент, време е да се поеме отговорност, време е за политическа храброст ", добави той.

" Но и тези избори не съумяха да пречупят наклонността за отчуждаване от партиите и от властта. Тези избори не дадоха опция на никоя партия да ръководи сама, не дадоха опция и за елементарно образуване на коалиция. Това е явен знак за партиите, че хората чакат разговор, съгласие, разсъдък и намиране на общи решения. България има потребност от работещ парламент и стабилно, постоянно държавно управление ", сподели още той.

 

На път към чешката столица Прага, където ще взе участие в европейски срещи на върха, президентът сподели още, че България не може да продължава да се помирява с обстоятелството, че остава отвън Шенген.

" Ние и Румъния не може повече да бъдем държани отвън Шенген единствено поради това, че 11 години откакто сме покрили всички механически условия, някой си измисля спомагателни критерии. От това губят всички – жителите, туризма и стопанските системи ни. Не може България да демонстрира взаимност и да влага големи запаси за запазване на границата, и да срещаме недоумение по тематиката. Не може българите да са второкласен европейци и да чакат по КПП-тата на европейските страни. Ние няма да се примирим ", сподели Румен Радев.

Той подсети, че в изискванията на невиждана рецесия по света, на тежки енергийни, стопански и обществени рецесии, ключът към нашето бъдеще е в разговора и солидарността.

" В тези тежки дни имаме потребност от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия против Украйна, тъй като нейната ескалация е най-голямата опасност за мира на континента след Втората международна война. Вторичните резултати на войната се усещат и общата политика за европейска защита ще е във фокуса на всяка последваща лидерска среща ", сподели още Радев.

В Прага българският държавен глава ще съставлява страната ни на първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост “, а на на следващия ден в неофициалното съвещание на Европейския съвет в столицата на Чешката република.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР