Това коментира пред bTV Андрей Зубов, руски историк, политолог и

...
Това коментира пред bTV Андрей Зубов, руски историк, политолог и
Коментари Харесай

Руски историк вижда подготовка за военна операция в Молдова

Това разяснява пред bTV Андрей Зубов, съветски историк, политолог и мъдрец. Работи като професор по философия. През 2014 година е дисциплинарно уволнен поради рецензия, отправена към съветското държавно управление и дейностите в Крим.

„ От една страна са псевдотерористични офанзиви, за да се покаже, че популацията на Приднестровието се намира в заплаха. От другата страна е, унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този детайл сред реките Дунав и Днестър. Всичко това значи, че може да има опит да се изпрати десант сред тези две реки към Украйна и надлежно да се влезе както от изток, по този начин и от южната част на Приднестровието. Това наподобява доста неправдоподобно, тъй като все още Русия няма триумф на главния фронт в Донбас. Това постанова основаването на още един фронт с такива комплицирани средства за връзка както е в Молдова. Това е голяма военно-логистична неточност. Що се отнася до политическия проект, то в Москва, в Кремъл, се разисква концепцията за това, че Молдова би трябвало да бъде включена в бъдещия проект на Путин за основаване на нов Съветски съюз “, изясни той.

Според него Путин те би спечелил нищо, а би изгубил доста: „ Би вкарал Румъния във война, имайки поради обстоятелството, че Молдова и Румъния са един народ. Румъния не би седяла безучастно, гледайки завладяването на Молдова. Въвличането на Румъния в този спор би означавало автоматизирано и въвличането на НАТО. Има такива, които желаят да водят война с НАТО. Самият Путин схваща, че сходна война би била безспорна злополука за Русия “.

Историкът изяснява заканите към Молдова с това, че на главния фронт в Донбас, той търпи крах, както и с цялостното проваляне на съветската войска в северната част на Украйна: „ Всичко това кара Путин да търси друга победа. Много от хората в Молдова поддържат Путин. Всеки втори гражданин в Приднестровието има съветски паспорт. От тази позиция, той се надява на успех, който не се състоя в Украйна. Смятам, че и тук няма да има никакъв успех “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР