Това, което заварих, бе хаос. Колкото повече работим и се

...
Това, което заварих, бе хаос. Колкото повече работим и се
Коментари Харесай

След хаоса служебният кабинет установил и системен безпорядък

Това, което заварих, бе безпорядък. Колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми в съответните браншове, намираме даже освен това от безпорядък - един систематичен хаос и липса на правила.

Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев в Министерски съвет на брифинг, отдаден на доклада на активността на държавното управление в първия му един месец, участваха още вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиерът по еврофондовете Атанас Петканов, министрите на финансите и стопанската система Асен Василев и Кирил Петков, както и главата на здравното ведомство Стойчо Кацаров.

По думите на премиера една от главните цели да кабинета е да преодолее проблемите, изкарали хората на митинг през предишното лято. " Целим смяна, която да даде на жителите чувството, че точно те са водещите в политическия развой, а не партиите ", съобщи Янев.

Никой няма да бъде толериран и никой не е недостижим, предизвести той. На всички равнища заварихме корупция, облечена в законосъобразна форма във всички браншове, добави министър председателят.

Янев изрази също по този начин убеденост, че държавното управление ще може да приготви всички условия за почтени и транспарантни избори. " Но с изключение на изборите ние би трябвало да покажем нов жанр на ръководство, който да помогне на хората да преодолеят чувството за безизходност, безвластие и безотговорност. Надявам се това държание да бъде продължено и от партиите, които ще влязат в идващия парламент ", посочи още той.

" Основната цел на Министерството на труда и обществената политика е да има мисъл и грижа за жителите на България ", сподели при започване на доклада си вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев. Като съществени свои достижения той регистрира: продължаването на мярката 60 на 40, оставането в действие на добавката от 50 лв. към пенсиите на 2 милиона и 88 хиляди пенсионери, продължаването на патронажната грижа, както и идното покачване на пенсиите.

Министър Донев регистрира още, че българската стопанска система излиза от застоя, породен от коронакризата, като по думите му безработицата понижава с над 37% на годишна база (спрямо юни 2020). " Това е добър знак, че българската стопанска система се възвръща ", добави той.

Не са застрашени парите от Европа по Плана за възобновяване и резистентност. Това изрично съобщи вицепремиерът с сектор еврофондове Атанас Петканов.

По думите му забавянето се дължи на две съществени аргументи. Първата - предходният кабинет спрял приемането на проекта, а втората - че се почистват грешки и желанието на новия виновен екип да усъвършенства изискванията по проекта, с цел да се получи по-ефективно финансиране.

" Това може да значи малко закъснение, само че няма да вършим взаимни отстъпки ", съобщи Петканов. По думите му задачата на кабинета е парите от Европа да бъдат разпределени заслужено из цялата страна, а не да бъдат съсредоточени в София и огромните градове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР