Това, което видяхме в борбата с корупцията бе закриването на

...
Това, което видяхме в борбата с корупцията бе закриването на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Където и да отидем, нашите симпатизанти настояват да се разследва какво се случи в енергетиката през последните месеци

" Това, което видяхме в битката с корупцията бе закриването на два органа на профилираното правораздаване. Първо би трябвало да се реши кардиналният въпрос, а по-късно кой би трябвало да се назначи. Г-н Рашков бе флагманът и в случай че не бе назначен се разпадаше обединението. Където и да отидем, нашите симпатизанти упорстват да се проверява какво се случи в енергетиката през последните месеци ". Това съобщи в спор по bTV на тематика " Правосъдие " Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. 
 
" За 12 години видяхме какво се направи в правосъдната система и какво бе чувството за корупция. Корупцията в България е огромен проблем. Затова би трябвало да се борим с този проблем ", отговори ѝ Надежда Йорданова от Демократична България.
 
 Надежда Йорданова в изключително положение Надежда Йорданова в изключително положение Източник: Zonanews
" За тези месеци на смяната ние изпаднахме от листата на най-развитите страни ", репликира я Захариева. " Ние внесохме закон за следствието на основния прокурор и наследниците му и сме отворени за спор. Комисията за промяната не се свика нито един път. Едно е да си приказваме, друго е да седнем и да свършим нещо ", сподели още Екатерина Захариева.
 
" ГЕРБ доста постоянно трансформират решенията си дали да поддържат нещо по тематиката за правосъдната промяна. Срещнахме огромна опозиция от тях ", оплака се Йорданова.
 
Екатерина Захариева съобщи, че това е станало, тъй като е имало несъгласие с Конституцията. " Каквото и да беше препоръчано, то не беше значително, а на парче и с цел да се назначи съответен човек. Това не е правосъдна промяна. Това бе извиване на ръце на другите съдружни сътрудници, с цел да се прикрива това, което се прави. Г-н Рашков трябваше да работи като бухалка и това в този момент се проверява ".
 
" За година и половина се свърши работа, покрай нулата. Трябва да се назначат хора, които действително да се борят с корупцията. Те не откриха даже процедурата за избор на нови членове на Висш съдебен съвет ", разяснява още Захариева. 
 
" Антикорупционната функционалност би трябвало да бъде изведена независимо от КПКОНПИ ", счита някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова. По думите ѝ времето не е стигнало на държавното управление, с цел да успее да прокара нужните промени в правораздаването.
 
" Демократична България " доста ясно е заявявала, че този орган не би трябвало да бъде политическа бухалка в ръцете на властта, която и да е тя. Трябва да има задоволително гаранции против злоупотребата с пълномощия ", сподели още тя.
 
Според Екатерина Захариева пък това, което сме видели е закриването на два органа. " Не виждам по-добро след закриването на спецсъда. Трябва да се вършат разбори, не може да закриваме орган без да се прави разбор ", сподели тя. По думите ѝ не е изработен опит за правосъдна промяна в предходния парламент, защото специфичната комисия не е свикана нито един път.
 
" Едно е да си приказваме с лозунги, друго е да седнем и да работи, и да внесем нещо, и да си свършим работата. Не бяха импортирани никакви закони ", сподели още Захариева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР