Това, което стана през октомври-ноември 1917 г. в Русия, е

...
Това, което стана през октомври-ноември 1917 г. в Русия, е
Коментари Харесай

Руски писател: Октомврийската революция е чудовищна трагедия без аналог в световната история

 Това, което стана през октомври-ноември 1917 година в Русия, е събитие с историческо значение, както и да се отнасяме към него. " Дойче Веле " предлага разсъждения по тематиката на съветския публицист Виктор Ерофеев.

Всъщност – Великата октомврийска социалистическа гражданска война, както комунистите тържествено кръстиха Октомврийския прелом от 1917 година, в действителност беше велика, в случай че погледнем резултатите – признава Виктор Ерофеев. Според Джон Рийд тя е преобърнала целия свят или пък (в взаимозависимост от гледната точка) е изпуснала Историята като трен без спирачки по надолнище – само че във всеки случай наподобява тя се трансформира в основното събитие на ХХ век. А от него, като от вълшебно яйце, породиха доста основни феномени – написа Ерофеев.

Въпреки че историята не познава условното наклонение, отбелязва писателят, че без Октомврийската гражданска война Хитлер би бил неосъществим. Както е известно, при започване на 30-те години Съветският съюз, отпред със Сталин, не разрешава на левите сили в Германия – комунисти и социалдемократи – да се обединят. И една от последствията е, че по най-нови данни Съветският съюз е изгубил във войната против Хитлер над 40 милиона души.

Мао Дзедун и цялата нова история на Китай с чудовищната " културна гражданска война “, изтребването на интелигенцията, проститутките и даже врабчетата, също не биха били вероятни без Октомврийската гражданска война.

Но Ерофеев вижда и позитивни последствия от преврата:

" От друга страна, без Октомврийската гражданска война е мъчно да си представим дейното развиване на обществените институции на Запад, прехода от капитализма, разказан от Маркс, към пазарна обществена стопанска система, към общество в случай че не на повсеместен разцвет, то най-малко на цивилизована народна власт ".

По създание Западът е станал бенефициент на Октомврийската гражданска война, откакто се е научил какво да не прави и е съумял да показа почтена опция на руския тоталитаризъм, споделя Ерофеев.

В текста на писателя обаче посочените негативи от събитията през Октомври за света като цяло също не са малко. Към тях той включва отровните огнища на интернационалния тероризъм – завещание на безмилостната болшевишка тактичност, че няма неприятни средства за постигането на задачите им. В тази връзка Ерофеев сочи изключително заразния образец на Куба и нейната фамозна терористична икона – Че Гевара.

Продължаващото и до ден сегашен удивление от този " професионален бунтовник “ в разнообразни елементи на света, генерирано и от съветската гражданска война, демонстрира, че за жалост семената на насилието с утопични цели са заложени в самата човешка природа. Те покълват в " мъченици за вярата ", в чиято чест ние смъкваме часовници, колани, обувки, връхни облекла на всяко летище по света и се колебаем в избора си сред личната си сигурност и свободата на дейностите и мислите.

По своите резултати обаче Революцията от 1917 година е колкото велика, толкоз и несполучлива. На самата Русия тя не носи нищо позитивно. За разлика от британската, френската и други европейски революции, които без значение от насилието, ужасите и пролятата кръв са и мотори на обществения напредък, твърди Ерофеев – за народите на Русия Октомврийската гражданска война се оказа чудовищна покруса без аналог в международната история.

" Ето за какво диалогът, че " разпадането на Съветския съюз е геополитическа злополука ", ми се коства изцяло неплатежоспособен ", коментира известното изявление на Путин писателят.

" В Съюз на съветските социалистически републики беше извършена страшна антиселекция на популацията, при която бяха унищожени цели обществени пластове – от аристократи до селяни – пише Виктор Ерофеев. – Станахме инцидентни хора. И фактът, че ние, жителите на Русия, към момента не можем да се измъкнем от пропастта, готова за нас от Октомврийската гражданска война, че в Русия към момента няма политическа просвета, да не приказваме за политическа мъдрост, също е резултат от революцията. Тя ни завлече назад в пещерите, в архаичните показа за положително и зло, лишени от състрадание към " непознатите “ и " другите “.

Тя вдъхна у нас възприятие за предимство над всички, единствено тъй като ние сме ние. Тя като буен звяр изначало унищожи всички съветски национални полезности, разказани по този начин деликатно от Толстой в главите за семейство Ростови. И откакто с всевъзможни неистини разпали огъня на международната гражданска война, се втурна в чудовищния шовинизъм от епохата на Сталин, който унищожи човешкото достолепие и внедри у индивида боязън, който владее Русия и през днешния ден. "

На бранителите на революцията, които ще заговорят за ликвидирането на неграмотността, индустриализацията, успеха във войната…

Ерофеев напомня, че битката с неграмотността е почнала преди болшевиките, индустриализацията на страната е вървяла с цялостна мощ още при започване на ХХ век, а войната е можело да бъде избегната.

Писателят твърди, че въобще не е имало Октомврийска гражданска война. Това е бил сполучлив държавен прелом. Да, Русия се е нуждаела от гражданска война, и тя е станала през февруари 1917 година Болшевиките са се възползвали от нейните недостатъци и са я удавили в кръв, гнет и неистини. А след това е включена машината на безсрамна измама и всеобщи изтезания. Елементите на това извънредно злощастие се усещат – с нови нюанси – и през днешния ден.

" Трудно е да се примирят терорът и цивилизацията, културата и насилието, демагогията и разсъдъкът – пише създателят. – Днешните опити на съветските управляващи да примирят всичко и всички са построени върху същата измама и атавизъм. "

Текстът приключва въпреки всичко оптимистично – постоянно има вяра, че бъдещето ще е по-добро. Писателят има вяра, че в миналото, опирайки се на новите генерации, тази вяра може да стане действителност и жителите на Русия да се причислят към естествения свят.

" Главата ще боли дълго време, само че някой ден въпреки всичко ще се събудим ", приключва Ерофеев.

Виктор Ерофеев е съветски публицист, литературовед, ефирен водещ, създател книгите " Руска хубавица “, " Добрият Сталин “, " Живот с глупак “ и доста други, джентълмен на френския Орден на Почетния легион.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР