Това, което се проследява в историята на руския шпионаж в

...
Това, което се проследява в историята на руския шпионаж в
Коментари Харесай

В България има цели фамилии, от дядовци до внуци, служещи на Русия | Дискурси, 08.01.2023

Това, което се наблюдава в историята на съветския шпионаж в България е, че цели семейства от дядовци през деца и внуци, са служили на Коминтерна до през днешния ден.

Това сподели в студиото на „ Дискурси “ с Ивайло Цветков един от създателите на Съюз на демократичните сили и ДСБ проф. Вили Лилков. По неговите думи единствената партия в България след ПСВ, която е имала заплатен партиен уред, именуван „ плащани приятели “, е била Българска комунистическа партия.

„ Никоя друга партия не е имала заплатен актив “, уточни проф. Лилков.
Всичките квартири на ятаци са били плащани. Те са били като къщи за посетители. Много постоянно даже за някои партизани или шумкари са узнавали, че са пристигнали в селото по покупките, които са правили техните ятаци, когато са купували много скъпи неща и това е ориентирало полицията, че тук нещо става. Самата Цола Драгойчева в своите показания, които дава пред полицията след 1925 година, споделя, че парите в партията я развратиха и че за всяко едно нещо някои нейни членове са желали да им се заплаща.
Проф. Лилков означи, че след съветската инвазия в Украйна в България се е разгоряла с доста огромна мощ пропагандната война на Кремъл.

„ Тя в никакъв случай не е преставала, тя е имала разнообразни форми през годините и доста от нещата, които през днешния ден се случват, ние ще ги осмислим и разберем в елементи може би след доста години “, разяснява професорът.
По думите му, в случай че се върнем обратно в историята, ще забележим, че България постоянно е била обект на доста сериозен интерес отстрана на Русия още преди Освобождението и изключително след болшевишката гражданска война, когато страната ни става към този момент съответен обект на съветската политика.

„ Ако до тогава България сама по себе си е била по-скоро плацдарм или място във връзка с Турция, от което са се водили разузнавания, аванпост против Европа и Турция, то след 1919 година тя става съответен обект на Коминтерна и болшевишка Русия и към този момент задачата на съветските разследващи служби стават напълно разнообразни “, уточни проф. Лилков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР