Това което показваме на Европа със сделката с ПИБ е

...
Това което показваме на Европа със сделката с ПИБ е
Коментари Харесай

Кирил Симеонов: Със сделката с ПИБ показахме на Европа, че сме най-обикновени тарикати

Това което демонстрираме на Европа със договорката с ПИБ е не толкоз, че сме подготвени за Еврозоната, а това че сме едни най-обикновени тарикати. Това сподели в изявление пред "Фрог нюз " икономистът Кирил Симеонов.

Г-н Симеонов, спорна информация се появи за отчета на ЕЦБ. Като икономист бихте ли споделили какъв е вашият професионален прочит на казаното за България в него?
Любопитно е да се означи по какъв начин министърът на стопанската система Емил Караниколов и някои огромни проправителствени медии се пробваха да показват последния отчет на Европейската Централна Банка като положителен. Това не ме учудва, тъй като за държавното управление априорно всеки отчет е позитивен, без значение какво написа в него.

А какво написа действително в отчета?
На първо място стои казусът с инфлацията, който е и един от Маастрихтските критерии. За последните 12 месеца инфлацията у нас е 2.6%, вместо да бъде 1.8%. Тоест, не отговаряме на критерия за ценова непоклатимост. След това може да отбележим, че в отчета се загатва потребността от структурни промени - нещо което при нас действително липсва.

Изненадва ли ви, че съгласно ЕЦБ от позиция на качество на работа на институциите сме на ПОСЛЕДНО място в Европейски Съюз?
Не че е нужно да ни го споделя ЕЦБ - ние си го знаем прекомерно добре. В отчета се сочи също, че не отговаряме на лихвения аршин за конвергенция (сближаване). Дългосрочните лихвени проценти са доста под референтната стойност и България не е покрива този аршин за доближаване. Но несъмнено най-любопитният миг от отчета касае българското законодателство.

Защо смятате по този начин?
Защото от от ЕЦБ споделят, че то не подхожда на всички условия за самостоятелност на централната ни банка, за възбрана на парично финансиране, и за правна интеграция в Евросистемата.

Ако би трябвало да го преведем на по-разбираем език какво ще рече това?
Казват ни, че има проблеми с независимостта на Българска народна банка. И като дръпнем чертата, от последния отчет преди 2 години държавното управление не е свършило нищо значително за влизане в “чакалнята на Еврозоната”. Докладът е отрицателен, без значение какво ни облъчват от ръководещите. Ето тук е моментът да загатна към тематиката за нарастване на капитала на Първа Инвестиционна Банка /ПИБ/.

Изпреварихте въпроса ми. Но кажете за този скандал, който набира скорост от два дни.
Укрепването и унищожаване на финансовия дефицит беше едно от последните условия сложени пред България за влизане във валутния механизъм. Трябва да споменем, че откакто не се откри огромен частен вложител да желае да закупи акции за 200 милиона лв., министър Караниколов призна, че страната ще взе участие. Това си го чакахме. С наши пари да укрепваме частна банка. Икономическият министър загатна, че до последно е държано в загадка, че страната ще взе участие, с цел да не сме откажели евентуален частен вложител. За какъв частен вложител приказва този човек? Демагогия на макс.

Защо го наричате измама?
Кой рационален вложител би желал да закупи акции на цена към двойна над пазарната? Но пък страната постоянно е на линия, с цел да придобие два пъти по-скъпите акции. Няма проблем - въпреки всичко е с парите на българските данъкоплатци. Сега - да споменем “тънкия” миг.

Винаги става забавно, когато зад едни дейности се провиждат и други неща.
С тази цена за акция, страната и още един неназован участник с много по-малък дял ще придобият 26.18% от капитала на банката. Така, а в този момент си представете, в случай че цената на акцията е близка до пазарната, т.е. към два пъти по-ниска. С тези 200 милиона лв. хипотетично новият вложител би могъл да има два пъти повече акции или над 50%. Ерго - сегашните мажоритарни притежатели нямаше да имат надзор над банката. Интересно нали? А при сегашните условия те ще запазят общо над 60% от дяла. С един изстрел два заека - хем покриваме условието на ЕЦБ, хем спасяваме притежателите на ПИБ. Всичко това с парите на данъкоплатеца. Това е скандално. И всичко това идва след безумните хрумвания за държавни бензиностанции, лотарии, голям ВиК холдинг. Държавен капитализъм от “дясната партия на България”.

Какъв сигнал изпращаме към Европа и света с тези дейности на властта?
- Това което демонстрираме с тази договорка е не толкоз, че сме подготвени за Еврозоната, а това че сме едни най-обикновени тарикати.

Въпросите зададе Катя Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР