Това, което ме плаши е, че ако не се направи

...
Това, което ме плаши е, че ако не се направи
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: През януари очакваме първия бъгарин с ваксина


Това, което ме плаши е, че в случай че не се направи хубава акция и не се види по какъв начин броят на случаите понижава след имунизиране, слагаме на риск имунизационната стратегия за бебетата и за всички останали, показа специалистът.

Според него е належащо 70% от популацията да си постави имунизацията против Covid-19, с цел да има позитивен резултат в битката с пандемията.

Той разяснява и % медици (около 48%), декларирали предпочитание да си слагат имунизацията.

" Това е висок %, само че броят им в действителност е дребен. Една част от медиците, които бяха призовани да се имунизират - са уверени, че откакто работят с заболели от ковид, са прекарали инфекцията. Това е много евентуално ", добави той.

Проф. Кантарджиев още веднъж уточни, че всеки има право на самостоятелен избор дали да се имунизира или не.

" В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина пристигна в два момента. Когато се сподели истината, че не защищава на 100% и когато казахме, че имунизациите няма да стигнат ", разяснява още той.

Той разяснява и слагането на имунизацията при хора с автоимунни болести: " Хората с автоимунни болести и такива на химиотерапия с подтиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват подготвен белтък. Това е осъвременен остарял тип. Такива са имунизациите на " АstraZeneca ". Не е редно хора, които са в имунен недостиг, да се имунизират с жив вирус ".

За хората с алергия проф. Кантарджиев сподели, че не е належащо да изчакват. " РНК имунизациите, които се вършат от " Pfizer " и " Моderna ", са с по-ниска възможност за алергични реакции. Винаги обаче има опция за такава. Важно е с каква периодичност, разяснява той.

На база проучванията проф. Кантарджиев разгласи, че все още в България няма грип.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР