Това, което искам да изразя с метафората за щастливия мозък,

...
Това, което искам да изразя с метафората за щастливия мозък,
Коментари Харесай

Как да се освободим от мисловните клишета, за да се насладим на здравия разум

„ Това, което желая да изразя с метафората за щастливия мозък, е, че при разнообразни условия той ще клони към „ позицията по дифолт “, която придава най-голяма стойност на избягването на загубата, намаляването на риска и предотвратяването на вредата.
Мозъкът е еволюирал, с цел да прави тъкмо това и през огромна част от времето можем да сме признателни, че е по този начин. Но същите защитни трендове (това, което назовавам склонности на „ щастливия мозък “) могат да стигнат прекомерно надалеч и да станат спънки, а не добродетели. Нашето предизвикателство е да знаем по кое време да мислим и да действаме обратно на естествените склонности на мозъка. "
Това написа в предговора на книгата си „ Какво радва мозъка ви и за какво би трябвало да вършиме противоположното “ Дейвид Дисалво.
Знам чудесно каква бездна съществува сред знанието и приложението. Повечето от нас могат да вдървен същността на казуса, но даже да разполагат със средства за превъзмогването му, доста постоянно се провалят. Именно празнотата сред осъзнаването и действието ме накара да напиша тази книга. Исках да знам за какво толкоз постоянно вършим неща, които не са в наш интерес. По-конкретно, желаех да схвана кои свойства на мозъка са в основата на самоподривните мисли и дейности, от които страда всеки човек, родил се на тази планета, споделя писателят.
Ето някои от предложенията, които дава Дисалво, с цел да излезем от оковите на своя предходен опит, построен въз основа единствено и само на предразсъдъците и клишетата, които са интегрирани в нашия мозък от епохи. Те сковават изобретателното ни мислене и вземането на верни решения.

Трябва да се освободим от мисловните клишета, с цел да можем да се насладим на здравия разсъдък: Забавете ходОсъзнавайте въздействието, което предубежденията упражняват върху мисленето ви в моментаОсъзнайте рамките сиАнгажирайте другите, с цел да ви държат виновни за вашите ангажиментиДействайте за краткосрочни награди, които в последна сметка ще донесат дълготрайна ползаНаправете задачите осезаеми и измеримиЛовът е по-вълнуващ от уловаДовършвайте това, което сте започналиПитайте, не утвърждавайтеФормирайте си потребни навициОпитайте се тъкмо да си спомните: паметта може би ви подвеждаПонякога просто свиквамеПредставете си, че изяждате лакомството, с цел да устоите на изкушениетоПодлагайте „ здравия разсъдък “ на съмнениеДа се чувстваш прав не е същото като да си правДа правиш нещо е цел единствено по себе сиНе сме доста положителни в прогнозирането на емоциитеПравете описи и ги използвайтеПовторението е майка на убеждениетоМетафората е могъщо лекарствоВашият мозък не е единствено в главата виНе знаете това, което не знаетеСъждения, основаващи се на вярата, се одобряват за истинни от нашия мозъкПомирете се с вероятносттаМоже да загубите хладнокръвието си, само че не губете перспективаБъдете нащрек за операция посредством съжалениетоПодражанието е толкоз човешко, колкото и дишанетоСамотата и спорът са сътрудници в човешкия мозъкРаботете на стадии
Из „ Какво радва мозъка ви и за какво би трябвало да вършиме противоположното “, Дейвид Дисалво, издателство „ Изток – Запад “, преводач Людмила Андреева
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР