Албена и Павел Благеви са от онези двойки, на които

...
Албена и Павел Благеви са от онези двойки, на които
Коментари Харесай

Д-р Емилова ни подари втори живот

Албена и Павел Благеви са от тези двойки, на които мнозина биха завидели. Елегантни, усмихнати, спокойни, благи, излъчващи достойнство и наслада от всеки претърпян момент. Запознаваме се с тях в курорта Св. св. Константин и Елена в центъра за плодолечение на доктор Емилова. Там тяхната история се споделя като приказка, която обаче е изцяло същинска и която въодушевява и дава кураж на всеки, поискал да вземе живота в своите ръце!

Павел и Албена Благеви са семейство, което от години живее в Америка, само че постоянно се връща вкъщи, в България. Те няколко пъти посещават клиниката на доктор Емилова, постигайки зашеметяващи резултати. За 13 месеца Павел, който страда от наднормено тегло и тежи 128 кг, смъква 50 кг и съумява да се отърве от няколко заболявания. Но с изключение на физическо видоизменение двойката претърпява и осъзнаване на духовно равнище, впуска се в завършения, които я водят на Килиманджаро и Ел Камино де Сантяго.

Помогни, с цел да ти се помогне

Двамата научават за доктор Емилова още преди 10 години, когато тяхна близка напълнява доста и те вземат решение да й оказват помощ финансово, с цел да може да върне предходната си форма в клиниката на известната лекарка. Жената фактически единствено за 6 месеца смъква насъбраните килограми. По това време в клиниката е и известният артист Стефан Данаилов, който също реализира отлични резултати и дава образец на доста хора.

В оня интервал Павел е с доста непотребни килограми, поради които страда от високо кръвно, холестeрол, сънна апнея, болки в колената и други Причината е вреден метод на живот, а евентуално и доза тревога.



Децата нямат потребност от нас

В Америка той и брачната половинка му Албена дълги години работят като инженер-химици за огромна компания в Минесота. Отглеждат две дъщери – едната се мести във Франция, другата остава в Съединени американски щати (Солт Лейк сити) и ги подарява с трима внуци. За да им се радват, а и с цел да са дружно със фамилията, като се пенсионират, двамата се местят в Юта, покрай дъщерята. „ Когато отидохме обаче, разбрахме, че те... нямат потребност от нас. И щерка ни, и мъжът є са лекари, сами се оправят. Ние идваме за Деня на благодарността, а те отиват на отмора в Мексико… Кукувахме като пандизчии, сами... “, спомня си с горест Албена.

Тогава двамата стягат куфарите и се връщат за месец в България. Виждат се с другари, отиват на разходка до Гърция и апетитът им към живота се връща.
„ Изведнъж ни просветна, че щерка ни си е добре и просто ние би трябвало да живеем личен живот “, споделя Албена. Тогава двамата със брачна половинка є вземат решение да се погрижат за себе си, като стартират от здравето.

Изчезна ми сънната апнея

В този интервал Павел е стигнал до внушителните 140 кг, от които съумява самичък да смъкна „ единствено “ 12. Но ориста му оказва помощ. Спомня си за лекар Емилова. Заедно с прелестната си брачна половинка вземат решение да посетят центъра є за плодолечение. „ Преди да отидем, се обадихме по телефона. Разпитвахме в детайли, в Щатите сме привикнали да питаме – по какъв начин, какво, кой... Накрая доктор Емилова взе телефона и сподели: „ Хората съжаляват, че не са пристигнали по-рано, а не, че са пристигнали “, споделя Павел.

По време на престоя си там мъжът съблюдава усърдно режима на доктор Емилова, който включва банкет през два часа на билков чай и един тип плод. Д-р Емилова разрешава да се добави лъжичка мед в чая.
Резултатът – Павел смъква 13 кг! На 15-ия ден изчезва и сънната апнея, която го е мъчила 12 години. „ Един ден доктор Емилова ми сподели просто да спра машинката, с която спях “, споделя Павел. Двамата с Албена не можели да повярват на чудото, жена му останала будна цяла нощ, с цел да ревизира час по час дали диша...

Казаха ми, че съм с различен мъж

По време на пандемията фамилията е в Съединени американски щати. Затворени вкъщи, двамата си вършат градинка – отглеждат домати, краставици, тиквички... Така съумяват да съблюдават прецизно напътствията на доктор Емилова. През 2021 година идват още веднъж в България, в центъра на докторката. От 128 кг Павел към този момент е 78 кг. За 13 месеца е свалил общо 62 кг!



Той е толкоз изменен, че техни другари, с които още веднъж се засичат в клиниката, не могат да го познаят. „ Казаха ми, че съм пристигнала с нов мъж “, смее се Албена. Тя също минава курсовете по лечебно недояждане, въпреки че няма непотребни килограми. Благодарение на програмата пречиства организма си и си връща силата и чувството за наслада от живота.

На Килиманджаро

Преди да срещне доктор Емилова, Павел едвам върви, има режеща болежка в коляното, възнамерява втора интервенция, с цел да смени и тази става. Месеци по-късно същият човек изкачва Килиманджаро – най-високия връх в Африка, 5895 м!



Кани ги семейство българи, които също живеят в Америка. „ Общувахме постоянно с тях, само че те са по-млади и когато напълняхме, някак не можехме повече да вършим нещата дружно “, споделя Албена. Когато виждат във фейсбук какви изумителни резултати са постигнали Павел и Албена, българските им другари споделят с тях концепцията за експедиция до Килиманджаро.
След сполучливия преход лидерът на групата споделя на Албена, че тя е най-възрастната жена, която качва белия връх. „ Да, бяхме на 65 година, най-старите в групата, само че по думите на гида сме се справили най-добре “, хвали се елегантната дама.

И до Сантяго

Преживяването и опитът, почерпен от престоя им при доктор Емилова, разсънват у фамилията предпочитание за нови инициативи и реализиране на нови цели. В клиниката срещат съидейници, които ги въодушевяват за още завършения. Така се ражда концепцията да извървят пътя Ел Камино де Сантяго, където хората се свързват с духовността и премислят битието си. От двата вероятни маршрута те избират Камино Франсез – френския път на св. Яков, който е 779 км, без да се броят километрите по време на обиколки в градовете по пътя. Минават го целия.



„ Ние взехме решение да тръгнем, а когато кажем нещо, го вършим. В началото ни беше мъчно, само че като преодолееш първите дни, стартира да ти харесва. Правехме 6 – 7-часови преходи всеки ден. Аз бях с 5-килограмова раница, а Павел със 7-килограмова. В 6,30 ч. тръгвахме, към 14,30 стигахме до обещано място. Изкъпвахме се, почивахме и пийвахме сангрия на диалог с други хора “, споделя Албена. Тяхното странствуване Ел Камино продължава 31 дни.
В Леон срещат група американци. „ Заговорихме се, споделихме им, че доста ни харесва, само че съжаляваме за едно нещо – че в България изпускаме концерт на Лили Иванова. “ На един от американците му става любопитно коя е тази певица, намира нейна ария в интернет и се оказва, че тя е... „ Камино “?! „ Беше доста трогателен миг, който демонстрира, че няма нищо инцидентно в живота “, спомня си Албена. Затова когато публицист ги пита на кого биха посветили своето „ Ел Камино “, те дават отговор: „ На себе си! “. Разказват по какъв начин там са се срещнали с доста хора, които са изгубили близки или са страдали от тежки болести. И питат – за какво би трябвало да чакаме нещо неприятно да ни се случи, с цел да тръгнем по пътя към себе си и какво в действителност чакаме? Всеки момент от нашия живот е скъп, по тази причина би трябвало да живеем същински и осъзнато във всеки миг, без никакви отлагания. Да живеем нашия си живот, друг на децата, на приятелите, на някой различен.

Не е единствено това

Павел споделя, че плодолечението по системата на Лидия Ковачева, което се практикува в клиниката на доктор Емилова, рестартира организма. Затова при всеки човек има доста изгоди, част от които  изцяло непредвидени. В неговия случай да вземем за пример гладът е стопил доброкачествена бучка, която той имал и съгласно лекарите трябвало наложително да се оперира. Размерът на образуванието бил 23 мм, а след лекуването при доктор Емилова се стопило до 5 мм.



Когато на 50 години си направил колоноскопия на дебелото черво, му разкрили три полипа. „ Това е документирано. Правиха биопсия, беше доброкачествена и ми споделиха отново да направя колоноскопия след 10 година При втората полипите бяха станали 6 и лекарите ми споделиха след 2 година да направя още веднъж проучване. След тези две години аз отидох още веднъж, само че към този момент нямах нито един полип! Това беше след престоя ни при доктор Емилова “, хвали се Павел.
Лечебният апетит трансформира освен физическото тяло, той лекува съвсем всичко и трансформира метода на мислене и усещането на човек към света. „ Ако не се погрижим първо за себе си, по какъв начин ще оказваме помощ на другите? “, споделя Албена, уверена, че персоналният образец е най-хубавият урок – както за деца и внуци, по този начин и за всички, търсещи пътя към здравето и насладата от живота.
А с това светоусещане, както сами се досещате, Албена и Павел към този момент са обичаните баба и дядо. Павел кара ски с внуците, играе тенис и ги учи да ценят живота. Така, както двамата с Албена към този момент го вършат всеки божи ден под слънцето.

БАБА И ДЯДО НИКОГА съдебна експертиза НЕ ОТКАЗВАТ
В края на юни тази година Павел и Албена вземат решение да извървят и българския поклоннически път Ком – Емине. Тръгват с лидер, тяхна фамилна другарка, която познава маршрута. Групата им е от 7 души. На втория ден лидерката си удря коляното и въпреки да пробва да продължи, стига до хижа „ Мургаш “ и се отхвърля, а дружно с нея и останалите от групата. Единствено Павел и Албена не престават. „ Съветваха ни и ние да се откажем, защото сме без лидер, без палатки, без спални чували и без навигационна система. Но ние приехме предизвикването да извървим пътя до края. Изтеглихме приложението „ Къде си “, което ни помагаше, само че в нощите, когато спяхме на открито и нямаше ток, оставахме и без него. Истината е, че беше доста с напрежение “.


Павел и Албена нямат даже карта, а и физическата маркировка не е добра. За известно време споделят пътя със 74-годишен мъж, само че той ги изоставя, тъй като избира още по-труден маршрут. Две нощи им се постанова да спят по поляните, капнали от отмалялост, а когато им е студено, навличат всичките си облекла, завиват се с забрадка и се гушват, с цел да се стоплят. През смях споделят, че е по-добре, че не са знаели какво ги чака, тъй като е можело да се върнат. На 19 юли двамата стигат заветната цел.
„ Внуците ни споделиха: „ Може да са ви съветвали да се откажете, само че това е, тъй като не ви познават. Нашите баба и дядо в никакъв случай не се отхвърлят “. Е, единствено с това да ни запомнят, ще е задоволително “ – заключава Павел, героят, който дружно с прелестната Албена към този момент прибавя и сполучливо преминатия Ком – Емине към своите житейски победи.
Статията е оповестена в Списание 8, бр. 9/2023 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР