Това каза за ФрогНюз Александра Тонева - ученичка в 11

...
Това каза за ФрогНюз Александра Тонева - ученичка в 11
Коментари Харесай

Ученичка по журналистика за Фрог: Бъдещето на България е неясно, трябва да се родят нови политически лидери

Това сподели за ФрогНюз Александра Тонева - ученичка в 11 клас в 93-то СУ “Александър Теодоров-Балан ”, паралелка публицистика, която е и ръководител на учебния съвет. 

 

Ето го и цялото изявление:

 

Александра, за какво се насочи към компетентност като публицистиката? Имаш ли родственици или познати, които практикуват тази специалност?

Не, нямам познати, които практикуват тази специалност. Когато бях 5-ти клас с баба постоянно гледахме вести и тогава започнах да бленувам да бъда водещ, да ме дават по малкия екран и да оповестявам вести, които са свързани с обществото. 

Имало ли е към теб хора, които са те разубеждавали да се занимаваш с тази специалност?

Много хора ме разубеждават! Те настояват, че в България публицистиката е на доста ниско равнище, заплащането е прекомерно ниско и като цяло към този момент не се гледа с вероятност на тази специалност. 

Как съгласно теб се показват новините в България, има ли независимост на словото?

За страдание в България в доста от случаите новините са поднесени по непрофесионален метод, а огромна част от медиите са корумпирани от управляващите, работят за тях. Като си пуснеш дадена телевизия или отвориш някой новинарски уебсайт, просто си личи на коя партия е зависещ , пуска повече вести за нея, до момента в който икономисва информация за другите. Журналистите не са безпристрастни, дават им пари с цел да пишат избрани публикации. 

 Според мен публицистиката има потребност от развиване и появяването на нови младежи, които да мислят по-свободно. Новините би трябвало да се показват по интерактивен метод. Всички студия в днешно време би трябвало да употребяват 3D- изображения, с които да онагледяват това, за което приказват. 

 

Кои са новините, които теб те вълнуват най-вече, какви вести въобще би желала да доминират в новинарския поток?

Интересувам се от политическата конюнктура в България, от развиването на страната ни. Иска ми се да се акцентира малко повече и на образованието в новините, както в учебно заведение, по този начин и повече тематики, които да образоват обществото, да има и любопитни вести. 

 

Как мислиш, прекомерно отрицателен ли е новинарския поток у нас?

Тъй като учим публицистика, доста постоянно обсъждаме тази тематика с нашия господим. Едно от първите неща, които научихме е, че неприятната вест е положителната вест. Всеки човек, като си пусне новините и вижда първо за произшествия, заболявания, убийства, гибел и така нататък, което работи доста отрицателно. Аз считам, че на хората би им било по-интересно да виждат и чуват нещо по-различно. Да се загатва по-често за хора, които правят положителни каузи, оказват помощ на обществото и то освен по Коледа. 

 

Каза, че се интересуваш от политика. Как би коментирала политическата сцена у нас?

Политическата конюнктура в България сега е много нестабилна, нямаме блестящо изразени водачи и сме в непрекъснати несъгласие. Мисля че всички чакаме да бъде формирано държавно управление, което да работи за въвеждането на еврото през 2024г., за влизането ни в Шенген, тъй като ще можем да пътуваме свободно, ще бъде добре и за стопанската система ни, ще бъдем повече европейци!

 

От друга страна разбирам Нидерландия и Австрия, които не желаеха да ни позволен в Шенген. Цялата обстановка е доста тъжна, опасявам се, че ще спекулираме по някакъв метод в случай че ни одобряват в Шенген. 

За съжаления бъдещето на България го виждам доста неразбираемо. Надявам се България да продължи да се приспособява към европейските стопански условия, обществените ограничения, развиването на инфраструктурата, дигитализацията . Но на този стадий не виждам почтени и почтени политици, които да ни поведат напред, би трябвало да се родят нови политически водачи. 

Това непрекъснато несъгласие сред партиите, тази конкуренция, която следим сега ни връща доста обратно. Тук политиците не се борят за страната и по-добрия метод на живот в нея, те го вършат просто за властта и парите. 

Много се надявам да се появят нови фигури, било то такива от по-младите генерации или не. 

 

Виждайки тежката конюнктура, в която се намира България сега, ти къде възнамеряваш да се развиваш? Тук ли мислиш да продължиш образованието и реализацията си?

Разбира се! Аз прекалено много имам вяра, че с общи старания можем да превърнем България в едно доста по-хубаво място за живеене и всеки да може да се развива доста по-добре в личната си татковина. 

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР