Това каза в специално интервю за Фрог Нюз адв. Емил

...
Това каза в специално интервю за Фрог Нюз адв. Емил
Коментари Харесай

Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Юмруците на Радев поувиснаха. Замени антикорупционното говорене с празнословие

Това сподели в особено изявление за Фрог Нюз адв. Емил Георгиев, част от самодейността „ Правосъдие за всеки “.

„ Сега президентът има прелестна опция да върне дневния ред и диалога тъкмо там, където беше подложен през 2020 година. В противоположен случай Румен Радев няма да може да разсее подозрението, а в противен случай – ще го втвърди, че самият той е съизвършител в ликвидирането на постигнатото през 2020 година “, добави той.

. Демонстрацията идва в под напрежение миг – ден преди дебата и гласуването на вота на съмнение против кабинета „ Петков “. Защо от „ Правосъдие ва всеки “ поемат марша за европейска България, четете в цялото изявление, което адв. Емил Георгиев даде пред Фрог.

Тази вечер от 18 часа „ Правосъдие за всеки “ провежда „ Марш за Европейска България – в отбрана на Парламентаризма и демокрацията! “. Каква е задачата Ви?

Целта е да изразим противоречие с изнасилването на парламентаризма, случило се през миналата седмица. Намираме, че свалянето на излъчения от най-голямата парламентарна мощ ръководител на Народното събрание беше направено не поради твърдените нарушавания, случили се по време на съвещание на Народното събрание, а единствено с цел да се изрепетира някакво ново болшинство в този парламент. Ние се притесняваме, че точно това ново болшинство няма да направи нито една от идващите наложителни стъпки по пътя на по този начин предстоящата правосъдна промяна. И това е по този начин, тъй като в предишното болшинства, предвождани от ГЕРБ и Движение за права и свободи са посочили изцяло отвращение да реформират българското правораздаване. Най-вероятно, тъй като се тормозят, че едно реформирано правораздаване ще ги привика тях като свои първи клиенти.

Да, предходната седмица бе свален ръководителят на Народно събрание Никола Минчев. Утре предстоят дебатите по вота на съмнение, а вдругиден – гласуването. Ясно е, че това ново болшинство ще работи в посока рухване на кабинета „ Петков “. Какви опасности крие това? Ще отиде ли правосъдната промяна в кофата за отпадък?

Считаме, че са налице доста съществени опасности. Вероятно раздорът в обединението е тлеел от по-отдавна, само че от официализирането и от избуяването на пламъците на този разкол, ние видяхме, че бе изоставена практиката Министерски съвет да работи като вносител на значимите законодателни промени. Пристъпи се към практиката на предходните парламенти – групи народни представители да внасят промени. Такъв, да вземем за пример, е казусът с настоящо импортирания Закон за изменение и допълнение на Закона за КПКОНПИ. Когато имаме смяна в Министерски съвет и той бъде сменен с по-малко новаторски настроени и способни титуляри на министерските постове, несъмнено, за нас поражда сериозното безпокойство, че това ще забави още повече или изцяло ще ликвидира правосъдната промяна. Защото има няколко неща, които към момента могат да се случат в границите на в началото деклариралото се реформаторско болшинство. То може да бъде реализирано, в случай че парламентарната група на „ ИТН “ въпреки всичко се разцепи и една част реши за гласоподава с обединението на „ Промяната “. Възможно е, несъмнено, и обособени народни представители от други парламентарни групи да поддържат едно или друго законодателно предложение.

Като да вземем за пример?

Много е значимо Законът за антикорупционния орган да бъде завършен, защото се планува коренна смяна – разделя се на две, едната част ще организира генералната политика против корупцията и ще имаме различен орган, който ще се занимава с конфискационните производства. Тоест възвръща се в някаква степен това, които имахме до 2018 година, само че въпреки всичко с разнообразни пълномощия, изключително органът, който ще движи изцяло антикорупционната политика. Той получава нови и разнообразни пълномощия, които са вследствие на бездействащата прокуратура. В правото не се търпи вакуум и когато един орган целеустремено бездейства и Народното събрание не може да го задължи да работи поради разбирането за разделяне на управляващите, тогава би трябвало да се намерения за някакъв негов заместител. Частично, несъмнено. Не може новият орган, както и да се назовава той, напълно да замести прокуратурата, само че може да се занимава доста по-сериозно с разкривате на корупционни закононарушения, които по този начин или другояче по-късно ще бъдат пращани на прокуратурата. И в случай че имаме обстановката, при която подготвени материали са изпратени на прокуратурата, а тя, измисляйки си всевъзможни мотиви, не образува досъдебни производства, не притегля към наказателна отговорност разследвани лица, макар съществуването на безапелационни материали за това. Тогава прокуратурата ще бъде дефинитивно изобличена пред погледа на българските жители. Така че това е нещо, което и едно малко болшинство, безусловно на ръба, би могло да придвижи. Оттам насетне ще се зададе въпросът ще може ли този парламент да избере група на Висш съдебен съвет и членове на инспектората към Висш съдебен съвет. Много е евентуално да не може, защото просто болшинствата там са други, нужни са най-малко 160 гласа. Спомняме си по какъв начин националната представителка от ГЕРБ Анна Александрова сподели в полемиката за закриване на спецсъдилищата и прокуратурите, че „ вие може да си мислите, че ще си изберете Висш съдебен съвет, само че не – няма да можете “. Това е сериозен проблем, тъй като по този метод се бетонира актуалният състав на Висш съдебен съвет, който избра основния прокурор и сигурно ще го пази по този начин, че прашинка да не падне върху него. Това не е добра вероятност за развиването на правораздаването.

Събирате се през днешния ден пред президентството. В този ред на мисли по какъв начин ще коментирате държанието на президента Румен Радев, който подлага на критика всяко едно деяние на държавното управление?

Не на последно място в тази извънредно комплицирана конюнктура е ролята на президента. Заради това и през днешния ден сборният пункт на шествието, което организираме през днешния ден, са фонтаните пред президентството. Защото президентът има роля в целия спор. Той за прочут интервал от време като че ли беше съумял да заблуди една част от прореформаторски настроените жители, че е подготвен да даде своето в борбата против корупцията, за реализиране на по-добро и дейно правораздаване. Твърди се, че той има създаден парламентарен план за промените в глава „ Съдебна власт “ на Конституцията. Никой в никакъв случай не е виждал този план. Ние, от „ Правосъдие за всеки “, неведнъж сме задавали въпроса за какво президентът се бави с този собствен парламентарен план. Ето, в този момент имаме парламент, който е с малко по-дълъг живот, в сравнение с бяха последните два. Мислим си, че този парламентарен план в последна сметка може да изиграе ролята на онази заварка сред парламентарните групи и обособените народни представители, тъй че те да се захванат с нещо доста съществено, най-малкото да обсъдят този план, да видят какви са настроенията. Самият президент приканва политическите партии да търсят разговор, да намелят език между тях, да преглъщат егото си. Ето, това е една прелестна опция, в случай че президентът внесе този си план. Така може да опита да реализира обединяване сред всички парламентарни групи и да им даде една нова цел, върху която да работят. Това са сериозните провокации, които от наша позиция, стоят на дневен ред пред българското общество. Настояваме актуалният състав на Народното събрание да продължи със своята работа, да насърчаваме търсенето и постигането на прореформаторско болшинство – това, което има блян въпреки всичко нещо да помръдне в областта на правораздаването. Ние нямаме илюзии, че ще съумеят да реализират чудеса, само че няколко стъпки са изцяло вероятни.

Поувиснаха ли юмруците на президента Румен Радев?

Да, можем и по този начин да го кажем. Ако е имало нещо през 2020 година, което да е напомпало президентския мускул, че да вдигне юмрука, явно в този момент го няма. По-скоро мотивацията е някъде другаде да стои президентския пестник, а не нагоре. От този човек изчезна цялостното антикорупционно и прореформаторско говорене. В много голямата си част беше сменено с цялостно празнодумство. Сега президентът има прелестна опция да върне дневния ред и диалога тъкмо там, където беше подложен през 2020 година. В противоположен случай Румен Радев няма да може да разсее подозрението, а в противен случай – ще го втвърди, че самият той е съизвършител в ликвидирането на постигнатото през 2020 година.

Какво ще кажете на всички тези, които ще употребяват опорката, че това са платени митинги?

Няма какво да им кажем, защото събитията, които „ Правосъдие за всеки “ провежда са добре документиране във времето. Те са отворени и всеки може да пристигна. С това във времето е злоупотребявано. Когато протестирахме против номинацията, а след това и кандидатурата, и избора на основния прокурор Иван Гешев, на наши събития бяха пускани агитки, хора, носещи плакати „ Гешев е наслада “. Считаме, че българските жители сами са способни да създадат разлика кои са протестиращите, които излизат поради своите убеждения и желанието за живеят в една по-добра България, и кои са тези, които ще го създадат за два сандвича или 20 лв. или просто, с цел да дойдат на шопинг в София. Нека българските жители да следят снимковия материал, да гледат лайфивете, които ще бъдат включени от нашето събитие и ще са налични в обществените мрежи, дано сами да създадат своята преценка.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР