Това каза в ефира на bTV директорът на Института за

...
Това каза в ефира на bTV директорът на Института за
Коментари Харесай

Проф. Вачков: Тезата на Пендаровски за македонските евреи има политически цели, няма источиески факти

Това сподели в ефира на bTV шефът на Института за исторически проучвания при Българска академия на науките и член на взаимната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси проф. Даниел Вачков, който разяснява настояването на северномакедонския президент Стево Пендаровски България да се извини поради депортацията на македонските евреи.

 

" Депортирането на евреите от Северна Македония е напълно проведена и финансирана от Германия. Това е част от една обща акция на Германия на Балканите. 1941 година Германия побеждава Югославия в една къса война. България единствено управлява териториите в Македония и Беломорска Тракия, само че тези територии са напълно под властта на Райха.

 

Тези територии са отдадени на България да ги управлява до края на войната, само че Германия постоянно ги е смятала за свои. Това е ясно написано в документи от това време. Германия гледа на евреите от Македония като подвластни на Берлин. Като се видят всички документи, излиза наяве, че България няма по какъв начин да се опълчи на депортирането на тези евреи ", сподели той. 

 

" Не мисля, че цар Борис III е имал как да направи нещо. В този миг връзките му с Берлин са много комплицирани, тъй като той изрично отхвърля да изпрати българска войска на Източния фронт.

 

България е един доста необикновен съдружник на Германия. Самият факт, че Македония и Беломорието не се дават напълно на България приказва задоволително за този факт. По този метод Германия е желала да бъде сигурна, че България ще извършва съзнателно своите съюзнически отговорности, изясни проф. Вачков. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР