Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по

...
Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Трябват по-строги санкции за пияните и дрогирани шофьори

Това сподели служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на съвещание на комисията по вътрешна сигурност, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Припомняме, че народните представители желаеха Демерджиев да бъде изслушан заради катастрофата на столичния бул. " Сливница ", в която починаха двама души.

От думите на министъра стана ясно, че работна група в Министерство на вътрешните работи работи, с цел да предложи разновидности за решение на казуса с пътния травматизъм. " Работи се в няколко насоки като предложенията са за изменение на Наказателния кодекс и Закона за придвижване на пътищата ", уточни той.

Според него са нужни по-комплексни и по-строги ограничения за лицата, които ръководят МПС под въздействието на наркотични субстанции и алкохол и както и за тези, които отхвърлят кръвни проби и направи няколко оферти: 

- да се инкриминира отводът за осъществяване на инспекция и определяне на наркотични субстанции в кръвта. Инкриминиране за отвод за концентрацията на алкохол, като закононарушение да се смята повторният отвод.

- да се усилят наказванията за превишаване на скоростта и прекосяване на червен светофар, да се усилят наказванията за отнемане от независимост.

- препоръчаните законодателни промени, свързани със Закона за придвижване по пътищата са следните: да се регламентират в детайли стойностите на оптималната скорост за придвижване в обитаемоте места, отвън обитаемоте места и по автомагистралите. Предлага се по автомагистралите да бъде понижена оптимално разрешената скорост, а в избрани сектори в градска среда скоростта да бъде понижена от 50 на 30 км в час.

- прецизиране на разпоредбите за придвижване по пътищата, като се оферират и спомагателни правила за сигурност на пешеходците.

- въвеждане на съответни обвързване към стопаните на пътя, обвързвано с слагането на знаци и осъществяване на ремонтни действия.

- да се планува опция младите водачи да ръководят МПС с компаньон за избран интервал от време.

- предлага се смяна в размера на административните санкции като санкции и период за лишаване на удостоверението за ръководство на МПС.

Министърът на вътрешните работи разяснява и тематиката за домашното принуждение като разгласи няколко нови ограничения като Част от тях са да се сътвори спомагателен механизъм на отбрана, както и обвързване околните лица да осведомят способените органи за актове на принуждение и още:

-забрана на причинителя да реализира контакт с пострадалия под каквато и да е форма, възбрана за предпазване на оръжия и пиротехнически произведения, да се сътвори народен указател на потърпевшите от домашно принуждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР