Това каза преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия

...
Това каза преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия
Коментари Харесай

Пламен Киров: Всички искат редовен кабинет и всички се готвят за предсрочни избори

Това сподели преподавателят по конституционно право и някогашен парламентарен арбитър проф. Пламен Киров, пред bTV.

 

През 2005 година Станишев беше утвърден за министър председател при гласуването на персоналния му мандат, само че държавното управление му не мина за 1 глас.

 

Чак когато ДПС взе мандата, тогава и държавното управление мина и се образува Тройната коалиция.

 

Ако не стане по този начин, то теоритично проф. Габровски може да бъде предлаган три пъти, добави Киров.

 

И посочи, че през 2005-та година в действителност е основан казус, тъй като Станишев е гласуван за министър председател настрана, а не да бъде гласувано предлагането той да е министър-председател и кои са министрите му.

 

Темата беше повдигната поради думи на експремиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, че ГЕРБ ще упорства при третия мандат за държавно управление в границите на 48-мия парламент Габровски да е министър председател, в случай че в този момент не успее с първия.

 

Проф. Киров уточни, че е допустимо да се гласоподава скрито за държавно управление, с цел да няма опити за пазаруване на депутатски гласове, единствено че съгласно него това ще е " огромна излагация ".

 

През 2005 година по този начин стана със Станишев и се образува Тройната коалиция. И с 65 депутати може да се избере държавно управление, при събран кворум. Само че въпросът е какво бъдеще ще има такова държавно управление, което няма заявено болшинство от най-малко 121 народни представители.

 

Във всеки миг това държавно управление ще може да бъде свалено с избор на съмнение, разяснява някогашният парламентарен арбитър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР