Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор д-р Емил

...
Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор д-р Емил
Коментари Харесай

Емил Соколов за ФрогНюз: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили

Това сподели пред ФрогНюз историкът и политически анализатор доктор Емил Соколов.

 

Ето и цялото изявление:

Д-р Соколов, през вчерашния ден ГЕРБ разгласи, че Антон Хекимян е претендентът на партията за кмет на София – съгласно Вас Хекимян има ли шансове за победа?

 

Хекимян няма огромен късмет за победа, защото кандидатурата му бе оповестена е последния миг по доста ексцентричен метод – изглеждаше форсмажорно. Вчера самият господин Хекимян звучеше много неубедително, говорейки за визията си за София. Повтори няколко пъти „ столицата “ и „ обучение “, като не стана ясно какво има поради. Изглежда като че ли влиза в конкуренцията доста късно – това е последната от кандидатурите на огромните партии. Хекимян има много да наваксва, което не мисля, че може да стане за четири седмици. Васил Терзиев води най-малко с няколко обиколки пред Антон Хекимян.

 

Късното оповестяване ли е единственото ексцентрично, което виждате, или има и притеснителни детайли?

 

Нестандартно е още това, че шеф на новините в огромна частна медия от през днешния ден за на следващия ден става партиен претендент за кмет на партия, която е била мощно упреквана в това, че нарушава медийната независимост, че оказва напън над публицисти. Беше загатнато – в това число от журналиста Виктор Николаев, че с кандидатурата си господин Хекимян удостоверява, че ГЕРБ задушава медиите или най-малкото упражнява надзор над тях, без значение дали корав, или мек. Вече е изрично доказано, че подобен надзор има.

 

Опорката на ГЕРБ е, че и преди е имало такива кандидатури. Издигане на кандидатура на толкоз почитан публицист не е имало – това сигурно не може да се показа като нещо всекидневно, обикновено и в реда на нещата.

 

Сигнализира ли актуалният случай на преливане от публицистиката към политиката за публичен проблем?

 

Проблем има. Медийте са четвъртата власт. Очевидно сред някои партийни централи и четвъртата власт съществува доста топла връзка. Големият въпрос, на който господин Хекимян ще би трябвало да отговори по време на тази акция, е какво са му предложили и какъв брой са му платили. Това ще е клеймото върху него. Човек не става претендент от през днешния ден за на следващия ден в случай че не е бил мощно стимулиран. Каква е мотивацията, би трябвало да ни каже господин Хекимян.

 

Помага ли кандидатурата на господин Хекимян на претендента на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ господин Васил Терзиев?

 

Може би улеснява борбата с една концепция. Това обаче ще са доста сложни избори, защото с изключение на за кмет, ПП-ДБ и ГЕРБ се борят и за надзор над общинския съвет. По всичко проличава, че ГЕРБ разчитат, че тяхната листа, предвождана от господин Хекимян като претендент за кмет, ще колаборира с Вили Лилков и неговата листа на „ Синя София “. Дори да има някаква изясненост по повод борбата за кметското място, борбата за общинския съвет е доста комплицирана. Тя може да се яви и по-важна от борбата за кметския пост – един кмет без общински съвет зад себе си е като министър-председател без болшинство в Народното събрание. Аналогията не е точна, само че е реалност, че способността на кмета мощно се лимитира без общински съвет зад него, в това число опцията да прави промени.

 

Как прогнозирате - в София ще се стигне ли до балотаж за кметското място?

 

Не мисля, че при първото гласоподаване ще има победител. Според мен ще се стигне до балотаж, от който господин Васил Терзиев ще излезе победител.

 

В народен проект, какъв е огромният залог на изборите за кметове и общински съветници, какво ще решат те?

 

Големият
залог е какво ще се случи с държавното управление, защото положението сред ПП-ДБ и ГЕРБ е в непрекъсната канадска битка кой ще надделее. Ако ПП-ДБ вземат някакъв превес, държавното управление ще издържи. Ако ГЕРБ вземе превес, може да станем очевидци на предварителни парламентарни избори.

 

На-добрият вариант е държавното управление да продължи и да изкара мандата си. По-лошият вид е да се озовем в следващите предварителни избори, което сигурно няма да е идеално.  

 

 

Емил Соколов е лекар по история от Университета в Екзитър. Историк, политически анализатор и учител по българска и международна история. Бил е претендент на депутат от „ Продължаваме промяната “ в Бургас.

 

Интервю на Илияна Маринкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР