Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и

...
Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Правителства наред срамежливо бутаха проблема с въглищните централи

Това сподели пред БНР Ивайло Калфин, някогашен вицепремиер, обществен и външен министър, а в този момент - шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията за живот и труд.

" Не единствено това държавно управление е отговорно, а всички през последните години, които срамежливо бутат казуса и не желаят обществено да кажат, че в действителност са нужни промени и проблемите би трябвало да се вземат решение ", посочи той.

 

По думите му България е последната страна, показала проектите си:

" Можехме и да се откажем да ги представяме, нямаме проекти, няма да получим средства по инструмента за възобновяване и резистентност, които са общо към над 10 милиарда лв. и те биха могли при положително ръководство в действителност да оказват помощ на българската стопанска система. Дори да откажем средствата, всички обвинявания към Европейска комисия и някакви " зелени октоподи ", нямат никакви учредения, тъй като европейските страни, по този начин или другояче, са решили да лимитират въглеродните излъчвания. Ако България се откаже да го направи, даже да не сме членове на Европейски Съюз, ние отново ще сме принудени да го съблюдаваме, тъй като има правила за гранична търговия на Европейски Съюз с страни, които не съблюдават тези условия за излъчвания. За да не се получи изнасяне на производства от страните в Европейски Съюз в прилежащи страни. Така България ще остане напълно изолирана, а ние, за сметка на това, ще имаме два ТЕЦ-а, които ще работят още известно време. Не е неприятно да се видят данните на СЗО какво значи това в човешки животи. В тези райони поради замърсяването умират прибързано доста повече хора, в сравнение с в други. Ние плащаме с човешки животи за това нещо ".

Ивайло Калфин заключи, че всички оферти към служащите в мините и ТЕЦ-овете, които в този момент афишира държавното управление, е трябвало да бъдат разисквани и утвърдени преди внасянето на Териториалните проекти в Европейска комисия:

" Преговорите ще са с Европейска комисия, на основата на това, което е импортирано, а не с миньорите, енергетиците и обществеността в тези райони. Преговорите нито ще зависят от тях, нито ще бъдат с тях. Това е липса на нюх на изпълнителната власт. Такива неща се одобряват в разговор с разискване ".

Според него има политизация на митингите поради идните локални избори.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР