Това каза пред БНР Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски

...
Това каза пред БНР Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски
Коментари Харесай

Адв. Ивайло Дерменджиев: В съдебната система има закулисие, но се преекспонира

Това сподели пред БНР Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет.

На въпрос - има ли задкулисие в правосъдната система у нас, той отговори - " евентуално, да, само че се преекспонира ".

Това сподели пред БНР Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет.

По думите му има повече централизация върху наказателната промяна, а в правораздаването в България наказателните каузи са към 1/4 от всички. " Фиксацията върху наказателната промяна е нездравословна и пречи ". И добави, че проектозаконът за противопоставяне на корупцията постоянно е №1 в дневния ред в правна комисия:

" Законът е значим. Но има неща, които подлагаме на критика в него - едно от нещата, свързани със опазване на досегашния режим на конфискация, тъй като не постоянно е в благозвучие с европейското законодателство. Разследването постоянно би трябвало да бъде подчинено на прокуратурата. Нивото на фрагменти с несъмнено обучение, които би трябвало да проверяват, е значимо. Но даже и да е добре изработен законът, въпросът е кой ще го ползва ".

Дерменджиев добави, че с промени в антикорупционния закон не се скъсва зависимостта от прокуратурата и от основния прокурор: " Няма по какъв начин това да се случи. Прокурорът е стопанин на законодателния развой... Тримата огромни в правосъдната система имат един проблем - това е дългият им мандат. 7-годишният мандат пречи и на тяхната работа, и на упованията в обществото ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР