Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

...
Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков
Коментари Харесай

Броят на децата в институции намалял с 90%

Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на откриването на неофициален семинар на тематика „ Човешките права и децата “, който се организира под егидата на АСЕМ – най-голямата организация за съдействие сред Азия и Европа.

Форумът, в който вземат участие представители на 53 страни от двата континента, е съпътстващо събитие от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Основните тематики на семинара са интернационалното партньорство и държавната помощ за оцеляване и развиване, отбраната на уязвимите деца и присъединяване на децата в процеса на взимане на решения.

Специализираните институции за деца са намалели със 75% - от 137 през 2010 година до 36 все още, добави Петков. Той акцентира, че държавното управление на България ще продължи да поставя старания за деинституционализацията на грижите за децата, водено от разбирането, че фамилната среда обезпечава най-хубави условия за тяхното развиване.

Реформата е обвързвана освен с извеждането на подрастващите от профилираните институции, само че и с обезпечаването на нужната поддръжка за фамилиите и на условия, които задоволяват самостоятелните потребности на подрастващите и подсигуряват отбраната на техните ползи и права, сподели министър Петков.

Той акцентира, че отбраната на правата на всички деца е измежду целите в управническата стратегия на държавното управление в областта на обществената и демографската политика. За реализирането му е належащо да се приложи интегрирана и всеобхватна политика, както и целенасочени и систематични старания на всички заинтригувани страни.

Министър Петков уточни, че ранното детско развиване е измежду целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в областта на обществената политика. Тази идея е относително нова, само че е с огромен капацитет.

Планираме да сложим за общоевропейска полемика нуждата от интегриран метод към грижите за децата, ориентиран към попречване на рисковете от раждането на детето, в това число посредством ранна интервенция за обезпечаване на семейство или фамилна среда за всяко дете.

В тази връзка през последните няколко години България интензивно работи за създаването на нов модел на интегрирани обществени, здравни и просветителни услуги за ранно детско развиване, сподели Петков.

Министърът на труда и обществената политика акцентира, че намаляването на детската беднотия е измежду най-големите провокации, пред които е изправен актуалният свят. Според него за превъзмогването му е нужен интегриран метод, който включва взаимоотношение сред секторните политики, свързани със опазването на здравето, образованието, заетостта, общественото подкрепяне и обществените услуги за поддръжка на фамилиите и децата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР