Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов

...
Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов
Коментари Харесай

Конвенционален метод на добив на газ ще има в Добруджа

Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпроси за капиталово желание за изследване и рандеман на природен газ в региона на община Генерал Тошево.

Преди това депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков се обърна към Димов с думите:

„ С решението от локалния референдум за рандеман на газ в Генерал Тошево би трябвало да се съобразят всички “.

Той акцентира, че против концепцията за рандеман на газ, поради желанието на вложител в община Генерал Тошево, са събрани над 2000 подписа и са извършени митинги. Социалистът напомни, че преди няколко години при деклариран сходен интерес, само че за рандеман на шистов газ, в резултат на митинги в страната и района, се стигна до налагане на мораториум с решение на Народно събрание.

„ В тази връзка каква е позицията на Министерство на околната среда и водите по повод добива на природен газ за съответното капиталово желание, има ли направена оценка на въздействието върху околната среда, какъв е определеният способ за рандеман на природен газ? “, попита Янков.

Димов отговори, че капиталовото предложение планува 35-годишен интервал на създаване и употреба на газовото находище "Спасово ". То ще се създава в четири добивни сектора - "Рогозина ", "Рогозина-Изток ", "Чернооково " и "Калина ", на общо осем сондажни площадки, заяви Българска телеграфна агенция. Това е класическо газово находище. Съгласно направената оценка за влияние върху околната среда /ОВОС/ при осъществяването на добива ще се употребяват стандартни средства, които няма да повлияят на количеството и качеството на подземни води във водоносния небосвод.

Не се планува да се употребява технологията на хидроразрив, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг и фракинг, които са присъщи за добива на шистов газ. Отпадните води ще се извозват до пречиствателна станция, а утаителят ще се засипва. В отчета по Оценка на въздействието върху околната среда няма данни за потребление на радиохимични субстанции. В момента процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда е на стадий обобщаване на резултатите от деветте срещи за разискване на отчета.

Министърът уточни, че за изясняване на всички условия от голяма важност за вземането на решението по Оценка на въздействието върху околната среда РИОСВ-Варна ще изиска спомагателна информация от Министерството на енергетиката, от РЗИ-Добрич, от ВиК-Добрич, както и от самостоятелни специалисти с подготвеност в региона на хидрогеологията, по отношение на определения способ за изследване и рандеман, пълнотата на осъществената оценка и степента на предстоящото влияние върху подземните води, обработваемите земи и здравето на популацията.

В взаимозависимост от тази спомагателна информация Регионална инспекция за опазване на околната среда ще предприеме последващи дейности по процедурата за оценката за влияние на околната среда, изясни министърът.

Димов уточни, че процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда има четири изхода - утвърждение на капиталовото желание, връщане на отчета за доработване, за преправяне или да се откаже.

На този стадий не мога да кажа какво решение ще бъде взето. Процедурата тече и на този стадий и четирите благоприятни условия са "отворени ", сподели Димов.

Депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков акцентира, че напрежението измежду хората е извънредно огромно и от отговора на министъра те ще образуват осведомено отношение към това капиталово желание.

„ Живеещите в тези 18 села в община Генерал Тошево са може би по-информирани от всички, защото са заинтригувани. Основните терзания са, че земята е земеделска, обработваема. Ако Вие не можете да ги убедите и да успокоите това напрежение, подготвени ли сте да застанете зад хората? “, попита Янков.

По думите му, в случай че те не са уверени във всички обстоятелства, които министър Димов дава за безвредния рандеман на газ, ще са срещу добива на газ в района.

Според Янков е обикновено страната, изпълнителната власт и Народното събрание да отговорят на публичните упования и да се приключи изследването и добиването на газ.

„ В този смисъл кметът на община Генерал Тошево предложи на Общинския съвет провеждането на локален референдум. Решението е взето – на 17.12.2017 година ще се организира допитването и с негово решение би трябвало да се съобразят всички “, заключи Красимир Янков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР