Това каза икономистът Румен ГълъбиновДържавата може да въведе пределни търговски

...
Това каза икономистът Румен ГълъбиновДържавата може да въведе пределни търговски
Коментари Харесай

Държавата може да въведе таван на търговските надценки

Това сподели икономистът Румен Гълъбинов

Държавата може да вкара пределни търговски надценки. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по икономистът Румен Гълъбинов. По думите му при импорт на хранителни артикули, изключително от Европейски Съюз, има доста по-прозрачна верига.

„ Проблемът е, когато внасяме хранителни артикули от неевропейски страни и когато имаме вътрешна доставка на храни в самата България. Вътрешният ни пазар е по-непрозрачен като търговия на храните артикули, в сравнение с от Европейски Съюз “, сподели той.

Според него е добре да се направи мониторинг на пазарите, изключително на хранителни артикули – освен на едро, само че и на дребно.

„ Една огромна част от храните артикули, които всекидневно използваме, са от импорт, да се наблюдава какъв е вносът, какъв брой е заявено като цени и стойности, по-късно в търговия на едро и след това на дребно. Там, където има осезателна разлика, която не може да бъде обяснена по стопански или финансови аргументи, да се търси комерсиална корист “, означи финансистът.

Според него е добре да се вкара пределна комерсиална надценка:

„ Тоест цените не престават да са с разнообразни равнища, само че комерсиалната верига не може да продава с повече от 10 – 15% надценка хранителни артикули. Ако се трансформират цените на едро или от импорт, тогава даже и начислена тази пределна надценка, цената отново ще пораства

Това, което се направи в този момент, ще има дисциплиниращ резултат и от идната седмица ще стартират по-осезателни промоции в магазините. Като се ревизира цялата верига на доставки, ще се поизсветли като цяло търговията на хранителни артикули и ще има по-големи приходи от Данък добавена стойност “.

Румен Гълъбинов сподели, че статистическите данни инфлацията за декември и януари е на едно и също равнище, има закъснение на инфлацията и има вяра, че тя ще намалее през 2023 година

„ В дребната потребителската кошница, където са главните питателните артикули, е скъпо. Лекарствата също са релативно скъпи за българите. Едното е административната част – инспекции, надзор, контрол – където е нужна глоба. Другото е финансово-икономическа част – от кой момент приказваме за Данък добавена стойност на храните. В множеството страни от Европейски Съюз ставката върху храните е сред 4 и 5%. Нека да понижим ДДС-то на всички храни, освен на хляба. Ако намалее ДДС-то два пъти, тогава няма съображение за повдигане на цените “, добави Румен Гълъбинов.

„ В Белгия ДДС-то на питателните артикули за хората е по-ниско, както и за техните домашни любимци. Но за медикаментите е същият проблем. Винаги цените и дефицитите вървят дружно. Лекарствата също имат осезаемо по-ниско Данък добавена стойност във всички страни от Европейски Съюз “, добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР