Това калифорнийско лято минувачите по улиците на Сан Франциско могат

...
Това калифорнийско лято минувачите по улиците на Сан Франциско могат
Коментари Харесай

Безпилотни автомобили се движат по улиците на Сан Франциско

Това калифорнийско лято минувачите по улиците на Сан Франциско могат да бъдат разграничени на два лагера: безразлични локални поданици, които са привикнали с парада на движещи се коли без водачи, или изумени туристи, които бъркат в смарт телефоните си, с цел да снимат тази от дълго време обещана визия на бъдещето, предава Агенция Франс Прес.


Катрин Алън се качва в бял ягуар, който по-късно се измъква деликатно в придвижването в многолюден квартал, кръстосан от пешеходци и велосипедисти.

37-годишната адвокатка непринудено тества роботизираните таксита на Waymo от края на 2021 година Отначало на борда постоянно имаше чиновник на това дъщерно сдружение на Alphabet (компанията майка на Google), който да хване кормилото, в случай че се наложи.

И тогава една вечер, без доста малко предизвестие, колата пристигна при нея без компаньон.

" Бях доста нервна първия път, само че не прекомерно, че да не желая да я взема. Бях и разчувствана ", споделя тя.

" През първите две трети от пътуването, може би към 20 минути, се притеснявах, а след това внезапно някак си се почувствах обикновено, което е необичайно, тъй като не беше обикновено! "

Превозните средства в Сан Франциско се ръководят от Waymo и Cruise, благосъстоятелност на General Motors, а по-рано това лято и двата оператора получиха позволение от калифорнийски регулатор да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в целия град, като се изключи автомагистралите.

Така Сан Франциско се трансформира в първия огромен град с два изцяло функциониращи парка от транспортни средства без водачи, което, както се надяват фирмите, ще подтиква разширението на активността им в други елементи на Съединени американски щати.

Айзък, гражданин на Сан Франциско и татко, който си стои у дома, поръча първото си пътешестване посредством приложението Cruise.

" Percussion ", името на автомобила, дойде бързо. Но вместо по директния маршрут, който би довел до супермаркет за по-малко от пет минути, пътуването последва дълъг, непонятен обход.

" Странно ми е, че кормилото въобще се върти... Някак призрачно е ", означи Айзък, до момента в който колата се отдалечаваше, поемайки на път.

" Всъщност съм впечатлен. Спира обичайно. Не е умопобъркан, който удря спирачките и форсира доста бързо ", сподели Айзък.

Айзък насочи вниманието си към тест на екрана пред себе си.

Но той не беше склонен с отговора за най-хубавото бурито в Сан Франциско. " Той е добър водач, само че не съм сигурен, че има добър усет за бурито ".

Двайсет минути и дузина въпроси по-късно Percussion най-сетне дойде на местоназначението си, само че паркира много надалеч от магазина, евентуално поради пътните поправки.

Не че Айзък беше обезкуражен: " Беше ужасно. Бих го направил още веднъж когато и да е. "

" Много е умерено. Не се чува нищо. Няма странна радиостанция, която да пуска случайна музика ", отбелязва той.

И в случай че цената беше същата като тази на Uber, " щях да избера робота, тъй като съм малко противообществен ".

Без гняв на пътя

Катрин Алън, тестер на Waymo, също беше сензитивна към обществения аспект.

" Предимството, което имат пред човешките водачи, е, че са внимателни, което може да е в действителност дразнещо за другите водачи ", сподели тя.

Но " няма да има никаква гняв на пътя " от роботаксито, добави тя, до момента в който колата ѝ се движеше постепенно през дневния трафик.

Влязла в ролята на тестер, Алън натисна спешния бутон " Спри " и автомобилът се отклони безвредно настрана, както беше планувано.

Продължаването на пътуването се оказа мъчно. Човешките водачи не демонстрираха благосклонност към робота, който искаше да се върне в лентата за придвижване.

Досега множеството произшествия са били свързани с транспортни средства, спрели на пътя.

Но все пак локалните управляващи желаеха Cruise да понижи на половина автопарка си в Сан Франциско (до 50 дейни автомобила денем и 150 през нощта), до момента в който проверява два конфликта, станали предходната седмица, в това число един с пожарен автомобил.

Дори и в този вманиачен по технологиите град, роботизираните коли провокират различия.

Активистите за запазване на околната среда ги подлагат на критика, че увековечават господството на персоналните коли, до момента в който асоциациите на хората с увреждания настояват, че те не са задоволително приспособени към техните потребности, а синдикатите се притесняват от загуба на работни места.

Но също толкоз доста хора считат, че колите без водачи са потребни за тези дела.

И вълнението е налице: Waymo твърди, че в листата на чакащите има повече от 100 000 души.

Алън, която до момента се е радвала на безплатните си пътувания, в бъдеще ще би трябвало да заплаща. Дали ще продължи да употребява Waymo, или ще избере Uber, ръководен от хора?

" Това ще зависи от цената и времето... самостоятелните коли съвсем постоянно са по-бавни ", сподели тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР