Католическите монахини прогониха епископ на Тексас, обвинявайки го в шпиониране в спор за целомъдрие

...
Това идва, след като епископ Олсън, епископът на Форт Уърт,
Коментари Харесай

Това идва, след като епископ Олсън, епископът на Форт Уърт, твърди, че главата на манастира е нарушила обета си за целомъдрие със свещеник извън област.

В изявление тази седмица Босите кармелитски монахини от Арлингтън отрекоха твърденията за тяхната майка игуменка.

Последните няколко месеца станаха свидетели на битка между монахините и епископ Олсън в съда и извън него, включващ твърдения за шпионаж, заплахи за отлъчване и намеса от страна на Ватикана.

Кои са Босите кармелитски монахини от Арлингтън?

Сагата се съсредоточава около група от монахини, които живеят в манастира на Пресветата Троица в град Арлингтън, Тексас.

Те са част от ордена на босите кармелитки, католически орден, създаден през 16 век.

< p>Съгласно католическото канонично право, тяхната общност се счита за автономна и монахините се отказват от семейството в стремежа си към по-дълбока връзка с Бог.

Според последното преброяване се смята, че има около 11 500 боси кармелитски монахини, разпръснати из цялата страна свят.

Изображение: Манастирът на Пресветата Троица в Арлингтън. Снимка: Bing Maps

Какво започна враждата с епископ Майкъл Олсън?

Тя датира от април тази година, когато епископ Олсън, казва епархията, получил доклад, че преподобната Майка Тереза ​​Агнес Герлах - Майката Игуменката – е нарушила обета си за целомъдрие със свещеник извън района.

„Започнато е църковно разследване на доклада за тежко нарушение“, се казва в изявление на епархията през май.

В отговор на твърденията монахините от Арлингтън заведоха дело за милиони долари срещу епископ Олсън и католическата епархия на Форт Уърт.

В съдебните документи, получени от NBC5 - сестринската телевизия на Sky News - монахини твърдят, че епископ Олсън превишава властта си, като ги дисциплинира и отнема лична собственост от манастира, когато отговарят директно на папата, а не на местния епарх.

В делото се твърди, че епископът е взел собственост, а именно компютър , iPad и мобилен телефон от преподобната Майка Тереза ​​Агнес Герлах и че след като тя смени конфискувания си телефон, съобщенията й са били наблюдавани.

Те обвиниха подсъдимите, че са „шпионирали“ Сестрите чрез достъп до телефона.

Съдията от окръжния съд Дон Козби в крайна сметка постанови, че гражданският съд няма юрисдикцията да се произнася по каноничен спор.

Изображение: Епископ Майкъл Олсън се обръща към паството си относно събитията в манастира

Какво казаха босите кармелитски монахини от Арлингтън?

На 18 август изявление, публикувано от името на преподобната Майка Тереза ​​Агнес Герлах и капитала, отрече твърденията, които са били отправени срещу тях.

„През последните месеци нашият манастир като цяло и нашата майка игуменка в частност бяха подложени на безпрецедентна намеса, сплашване, агресия, лично и публично унижение и духовна манипулация като пряк резултат от нагласите и амбициите на настоящия епископ на Форт Уърт, “ казаха те.

Продължава: „Нашето синовно доверие беше злоупотребено с личното и обществено поведение на човек, който в преследване на своите неопределени лични цели не се страхува да крещи на монахините или да да ги унижава насаме и публично, когато протестират, че правата им са били пренебрегнати, кой не се колебае да наруши свещената им ограда чрез своите служители и чиито действия по отношение на личната собственост и неприкосновеността на личния живот са повече от сериозно съмнителни."

По отношение на публикуваните „клевети“ (фалшиви твърдения), монахините изразиха „пълна увереност в личния и морален интегритет на своята Майка Игумена и в нейното ръководство“.

The бурно изявление завърши с монахините, които обявиха, че вече не признават властта на епископ Олсън и забраняват на него и служителите му да стъпват на манастирска собственост.

Прочетете повече в Sky News:
Християнски националисти ли са заплаха за САЩ?
Страхът от апокалипсис накара ли „майката на Страшния съд“ да убие децата си?

Какво каза епископ Майкъл Олсън?

В изявление следното ден, епископ Олсън каза, че отхвърлянето на властта му „ме нарани като приятел“.

Той продължи: „Така че с дълбока скръб трябва да информирам вярващите от епархията на Форт Уърт, че По този начин Майка Тереза ​​Агнес може да си е навлякла latae sententiae, отлъчване от църквата."

Епископ Олсън предупреди, че другите монахини "в зависимост от тяхното съучастие в публичните, скандални и разколнически действия на Майка Тереза ​​Агнес" също биха могли са били отлъчени от църквата.

„Готов съм да помогна на Майка Тереза ​​Агнес по нейния път на помирение и изцеление“, добави той.

Преди това епископът каза, че „неоснователните и неверни твърдения “ бяха направени и предизвикаха „объркване“.

Във видео съобщение в YouTube той твърди, че игуменката-майка е „признала“, че е нарушила обета си за целомъдрие, и каза, че всякакви твърдения за „шпиониране“ на сестрите са били „нелепо“.

Намеса от Ватикана?

Продължаващият скандал дори достигна до ушите на висши католически фигури във Ватикана.

Накрая май Ватикана назначи епископ Олсън за представител на папата и очевидно му даде „пълни управленски правомощия“ над манастира.

Друг високопоставен католик обаче се изказа в подкрепа на монахините.

В изявление, публикувано на уебсайта на манастира, архиепископ Карло Мария Вигано похвали „смелата съпротива“ на тексаските монахини.

Архиепископ Вигано, най-известен с това, че разгласи два големи скандала във Ватикана, дори изглежда бъдете критични към папа Франциск по въпроса.

Той добави: „Сестрите от Арлингтънския Кармел имат пример за героична съпротива срещу корумпираната власт в мъченичеството на кармелитките от Компиен, които знаеха как да се изправят срещу гилотина, за да не се подчини на конституционната клетва на едно революционно правителство.

"Няма да има прелати без достойнство или вяра, които да сломят смелата съпротива на души, влюбени в Христос."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР