Това го наричам полуспоразумение. Не можаха да бъдат ангажирани всички

...
Това го наричам полуспоразумение. Не можаха да бъдат ангажирани всички
Коментари Харесай

Димитър Манолов за разговорите с енергетиците: Аз също не се подписах под това споразумение

" Това го назовавам полуспоразумение. Не можаха да бъдат ангажирани всички участници там. Още преди да се положат подписите под това съглашение, реакциите не бяха еднопосочни ". Така Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " разяснява договарянията с миньори и енергетици през вчерашния ден в Народно събрание в ефира на NOVA. 

" Имаше включвания от сътрудниците на " Хаинбоаз ". Техните представители подписаха това съглашение, само че реакциите бяха неодобрителни ", сподели Манолов.

" Вчера предложих различен метод, който не се възприе - да се разделим за няколко часа, да създадем съвещания и по-късно да се съберем още веднъж и да се разберем какви ги вършим ", сподели той.

Манолов разяснява и това, че протестиращите на Автомагистрала " Тракия " също през днешния ден ще вземат решение какво да вършат. " Моята прогноза е, че няма да се откажат от митингите ", сподели синдикалистът.

Той обясни малко и контрактуваното през вчерашния ден съглашение.

" В първата част на този текст става дума за ТЕЦ-2, който е централата, която обезпечава салдото. Тя е най-голямата като индустриален потенциал. В съглашението беше записано, че тя ще се третира като част от сериозната инфраструктура. Втората част касае частните предприятия – Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Брикел ", топлофикациите в Перник, Сливен, Русе, мисля, че и дребния Топлоелектрическа централа в Димитровград. Те ще работят, до момента в който могат да устоят в тази пазарна среда, в която се намират ", изясни Манолов.

Той разяснява, че в ТЕЦ-Бобов се възнамерява прекосяването от въглища на газ.  Там се строи и фотоволтаичен парк. " Двете предприятия ще проработят дружно. Предполага се, че ще устоят на този режим с увеличени въглеродни квоти. И " Бобов дол " ще го бъде по-дълго време ", сподели Манолов.

Спор на договарянията е имало по въпроса с механизма за потенциал след 2025 година

" Твърдеше се, че не сме кандидатствали по този механизъм, Теменужка Петрова сподели, че сме кандидатствали, само че процедурата не е довършена. Това значи, че в случай че бъде довършена, може да се кандидатства за удължение ", изясни той.  

" Когато 60% от разноските си е за нещо, което някой ти е наложил, приказвам за квотата, в това няма нищо пазарно, това е чиновнически диктат. Ако въглищната енергетика не взе участие в енергийния баланс, ще останем без ток. Вечерта след 18:00 часа фотоволтаиците не създават ", разяснява Манолов.

Според него " системата е по този начин замислена, че те да бъдат смачкани и да не могат да устоят финансово ".

" Аз съм за всяка опция, която може да свърши работа, само че дано да я забележим. В Германия демонтират ветрогенератори, с цел да копаят въглища. В Германия отварят въглищни централи, никой не може да го отхвърли. Миналата година отвориха 12 ", сподели той.

Манолов сподели, че синдикалистите са обезпокоени, че в тези 7 точки, които са контрактувани през вчерашния ден, няма гаранции.

" Аз също не се подписах под това съглашение. Не мога да се подпиша, когато мои хора не са се подписали ", сподели синдикалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР