Това е ясен знак, че те са обект на чистка,

...
Това е ясен знак, че те са обект на чистка,
Коментари Харесай

Мащабната чистка в китайската армия разкрива слабости, ще падат още глави


" Това е явен знак, че те са обект на чистка ", съобщи Андрю Скобел, почетен помощник по китайските въпроси в Института за мир на Съединени американски щати.

  " Ще падат още глави "

Пекин не изясни за какво генералите бяха отстранени. Някои анализатори считат, че доказателствата сочат към корупция при закупуването на въоръжение от страна на Ракетните сили на НОА.

" Ще падат още глави. Чистката, съсредоточена върху Ракетните сили, към момента не е свършила ", съобщи Алфред У, доцент в Университета по публични политики " Ли Куан Ю " в Сингапур.

Вей Фънхъ, някогашен министър на защитата, който е бил отпред на Ракетните сили, също е в неопределеност. В отговор на питане по отношение на неговото местоположение представител на министерството на защитата през август съобщи, че въоръжените сили имат нулева приемливост към корупцията.

Наследникът му Ли Шанфу бе ненадейно отхвърлен от поста министър на защитата през октомври без пояснение, откакто също изчезна в продължение на месеци. Преди това той бе отпред на отдела, отговарящ за военната техника.

Един от тогавашните му заместници бе отхвърлен от Народното събрание предишния петък. В същия ден Дон Цзюн, някогашен шеф на китайските военноморски сили с опит по въпросите за Южнокитайско море, бе назначен за министър на защитата на мястото на Ли.

Анализатори настояват, че макар че китайските въоръжени сили от дълго време са известни с корупцията си, обсегът на неотдавнашната чистка и фактът, че в нея са забъркани Ракетните сили на НАО, са шокиращи.

" В тази част от НАО висшите офицери би трябвало да са подложени на най-строгите инспекции, като се има поради какъв брой е значимо за нуклеарните оръжия на Китай да дават отговор мъже, които се употребяват с високо доверие ", счита Денис Уайлдър, старши теоретичен помощник в Инициативата за разговор по международните проблеми сред Съединени американски щати и Китай в Джорджтаунския университет. " Освен това наподобява, че са били забъркани няколко високопоставени мъже, а не една " гнила ябълка ", добави той.

Анализатори считат, че чистката на висши военни ръководители би могла краткотрайно да отслаби Ракетните сили, до момента в който Си успее да вкара ред. " Стратегическите нуклеарни сили са това, на което Китай в последна сметка разчита за националната си сигурност и те съставляват крайната опция във връзка с Тайван ", съобщи Юн Сун, шеф на китайската стратегия в Центъра " Стимсън " - основан във Вашингтон мозъчен концерн. " На Китай ще му отнеме известно време, с цел да разчисти бъркотията и да възвърне доверието в компетентността и надеждността на Ракетните сили. Това значи, че към този момент Китай е в по-слаба позиция ", добави той.

Сун разказа акцията на Си за премахване на корупцията като сизифовска задача, " която в никакъв случай не може да бъде изпълнена ".

Да води война и да печели борби?

В по-дългосрочен проект анализаторите чакат хроничният проблем с корупцията да продължи да съществува в китайските въоръжени сили, тъй като не е било обърнато внимание на някои от главните аргументи за нея - в това число ниските заплати на офицерите и непрозрачността на военните разноски.

Чън Даоин, някогашен асоцииран професор в Шанхайския университет за политически науки и право, съобщи, че продължаващата чистка би могла да разубеди Си да не поема риск за съществени конфликти с други въоръжени сили през идващите 5-10 години. " Преди да осъзнае какъв брой огромна е била корупцията, той бе повярвал на личната си агитация и смяташе, че въоръжените сили в действителност могат да " водят война и да печелят борби ", както той чака ", сподели Чън, който сега е политически анализитаро, живеещ в Чили.

" Как биха могли обаче сърцата на генералите да са подготвени за борба, в случай че те са заети да пълнят личните си джобове? Си в този момент знае, че техните манифести за преданост към партията и към въоръжените сили звучат кухо. Смятам, че това по някакъв метод ще наскърни увереността му ", добави коментаторът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР