Това е роля - тя е съпругата на президента на

...
Това е роля - тя е съпругата на президента на
Коментари Харесай

Първата дама - тоалети, суета или важна мисия

" Това е роля - тя е брачната половинка на президента на републиката, нежното лице до президента. Трябва да се държи по този начин, че президентът да бъде харесван, да наподобява освен като общественик, само че и като един от нас.

Така разяснява за ролята на първата дама пред Марица Кристина Крънчева, международен съветник по корпоративен етикет и протокол, създател и шеф на СМ Consulting.

" Правилата не са златни, а протоколни. Мярката във всичко е главно предписание - да бъде стилна, само че и доста обрана - в облеклото, в диалозите, в цялото си държание. Казват, че дамата краси мъжа, въпросът е да се държи по този начин, че да е прелестно да я гледаш, да внушава почит.

Това е сложна роля - да си непрекъснато под светлината на прожекторите. Първата дама би трябвало да е на крачка зад президента, да е наясно с протокола и етикета за разнообразни случаи и събития и да го съблюдава. 

Тази сложна роля се учи с непримиримост. Както се учим да плуваме, по същия метод се усвояват тънкостите на протокола.   

В Президентството има отдел " Протокол ", където работят чудесно подготвени специалисти, които са наясно с разпоредбите за всяка обстановка. Въпросът е президентът и първата дама да потърсят съвет, да желаят да се научат.    

Гафовете са доста. Още помним жеста на Мария Желева, която закри с ръка чашата на президента Желю Желев, с цел да не му сипят повече пиво.

Но това беше преди 30 години, в този момент е непростимо. Тогава и политиците ни не бяха в час с дрескода, с протокола - помним депутатите с костюми и бели чорапи. Проблемът е, че гафове се позволяват и през днешния ден

Нека е ясно - всички публични институции съблюдават етикет.

Имам ли образец?

Определено - брачната половинка на президента Петър Стоянов Антонина Стоянова. Като професионален посланик тя се усещаше в свои води в ролята на първа дама. Беше чудесна в тази роля - точно с нея разбрахме, че имаме брачна половинка на президент

И някогашната първа дама на Съединени американски щати Мелания Тръмп не харесваше да е център на внимание,  но постоянно беше компактно до президента ", сподели още Кристина Крънчева.. 

 

.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР