Това е проф. Димитър Караманев, светило в областта на биотехнологиите

...
Това е проф. Димитър Караманев, светило в областта на биотехнологиите
Коментари Харесай

Световноизвестен учен ще е в екипа на Тракийския университет

Това е проф. Димитър Караманев, величие в региона на биотехнологиите и инженерните науки, от Университет Западно Онтарио, гр. Лондон, Канада.

Професорът е създател на най-продавания патент в този университет, където Нобеловият лауреат Фредерик Бантинг открива през 1920 година инсулина.

Изобретението на българина е обвързвано с един от огромните проблеми – съхранението на силата.

Уникалността на неговата концепция е потреблението на дихателната верига на необичаен тип микроорганизми – хемолитотрофи, за производството на електрическа енергия и протеини, като в това време се понижават излъчванията на въглероден диоксид.

Проф. Караманев прави промяна на закона на Нютон за свободното рухване на телата в течност или газ, откритият от него изчерпателен способ за установяване наличието на желязо във водни разтвори е приет от учените за най-точен. Има патентовани десетина изобретения, само че най-продаван, в над 40 страни, е точно методът за превръщането на водорода в електрическа енергия.

Преподава инженерна биотехнология, процеси и апарати в инженерната химия, електрохимия, филтриране на водите. Създател е на нов курс „ Енергия и общество “.

Днес ползите са му ориентирани и към проблемите на световното стопляне и химическото замърсяване на околната среда.

Ученият майстори от дете, някои от опитите му са „ взривоопасни “, само че са експериментирани навън, в покрайнините на родното село Розово. Вероятно търсенето е заложено в гените му, тъй като неговият пра-прадядо Георги е упоменат в огромна обява в „ Цариградски вестник “ в средата на 19-ти век, за откритите от него златни украшения, корона и пръстен, изложени през днешния ден в Лувъра и Ермитажа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР