Това е първият път, в който подобно поведение е регистрирано

...
Това е първият път, в който подобно поведение е регистрирано
Коментари Харесай

Откритие: Шимпанзетата лекуват с насекоми себе си и свои събратя

Това е първият път, в който сходно държание е записано измежду нашите най-близки роднини

През 2019 година младият експерт по еволюционна биология Алесандра Маскаро вижда нещо, на което нито един приматолог в Африка не се е натъквал до момента.

Докато върви с видео камера в ръка по петите на женското шимпанзе Сузи и нейния наследник Сия в горите на Габон, Алесандра вижда, че майката стрива нещо с устни, след което го слага върху наранения крайник на детето си, написа, представено от

Впоследствие, откакто преглежда фрагментите, Маскаро осъзнава, че това, което Сузи стрива, е взето от долната част на листо и прилича на дребно и мрачно насекомо.

„ След като обсъдихме наблюденията и евентуалната функционалност на държанието с останалите членове на екипа, осъзнахме, че в никакъв случай до момента не сме виждали сходно държание, то в никакъв случай не е било документирано “, споделя Маскаро, която взе участие като доброволец в проекта .

След като към този момент знаят за съществуването на тази процедура, сътрудниците ѝ стартират да я виждат все по-често. Седмица след наблюденията на Маскаро докторантката Лара Съдърн, която е част от изследователския екип, вижда по какъв начин мъжко шимпанзе издърпва листо към устата си, взима насекомото върху него с устни, хваща го с палец и показалец и го разнася върху рана на ръката си, получена ден по-рано.

През идващите 15 месеца откривателите документират 20 други сходни обстановки по западното крайбрежие на Африка. В множеството случаи шимпанзетата в Габон нанасят неидентифицираните инсекти върху своите лични рани, само че от време на време и върху тези на своите събратя.

„ Литългрей – възрастно мъжко шимпанзе – имаше дълбока отворена рана на своя пищял и Карол – възрастно женско шимпанзе, което го пощеше – ненадейно се пресегна и улови насекомо – спомня си Съдърн. – Това, което ме впечатли най-вече е, че Карол и други две възрастни шимпанзета също допряха раната му и разнесоха насекомото из нея. Изглежда, че трите шимпанзета, които нямат роднински връзки между тях, вършеха това само и единствено за положителното на този техен член на групата. “

Темата за просоциалните държания, които предизвикват емпатията измежду групи животни, е спорна в еволюционната биология. Подобно държание подкопава главния принцип на егоизма, нужен за оцеляването.

Т.нар. самолечение се следи постоянно в царството на животните и е записано при птици, пчели, гущери, слонове и шимпанзета, само че безкористните държания в това отношение са изключителна необичайност.

Да, откриватели са виждали по какъв начин шимпанзета и бонобота гълтам листата на лечебни растения в желанието си да се преборят със стомашни инфекции. Нанасяне на инсекти върху рани се лечебна цел обаче е чисто ново изобретение.

„ Нашите наблюдения дават първите доказателства, че шимпанзетата улавят постоянно инсекти и ги нанасят върху открити рани– споделя приматологът Тобиас Дешнер от Масачузетския университет. – Следващата ни цел е да проучим евентуалните благотворни последици от сходно изненадващо държание. “

Изследователите към момента не знаят какви тъкмо инсекти употребяват шимпанзетата, само че въз основата на видяното те допускат, че са крилати и имат самобитни противовъзпалителни или антисептични свойства.

Хората също са употребявали насекомите по сходен метод, защото дребните тела на някои безгръбначни имат медицински свойства. Писмени сведения да вземем за пример демонстрират, че нашите предшественици са лекували рани с терапия с червеи в продължение на хиляди години.

Въпреки че експертите следят шимпанзетата в Африка към този момент няколко десетилетия, това е първият път, в който сходно държание е записано измежду нашите най-близки роднини.

Изследването е оповестено в .
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР