Това е първият африкански отбор в историята, достигал до тази

...
Това е първият африкански отбор в историята, достигал до тази
Коментари Харесай

Мароко е на полуфинал след триумф с 1:0 над Португалия

Това е първият африкански тим в историята, достигал до тази фаза на Мондиал
Огромната сензация на Мондиал 2022 е реалност - Мароко е на 1/2-финал в Катар откакто победи с 1:0 Португалия в 1/4-финалния им конфликт! Големият воин за " атласките лъвове " се споделя Юсеф Ен Несири, който вкара единствения гол в мача минути преди почивката. 

Така Мароко записа историческо достижение, ставайки първият африкански тим, стигнал до Топ 4 в историята на международните шампионати. 

Португалците стартираха мощно срещата и още в четвъртата минута имаха отличен късмет да открият резултата. Топката беше центрирана от свободен удар в наказателното поле на Мароко, където Жоао Феликс беше изтърван на първа греда и засече с глава, само че вратарят Буну се намеси уверено и мазета в ъглов удар.

Изведнъж обаче мароканците се активизираха и в 26-ата минута още веднъж Ен-Несири беше на точното място и засече с глава центриране от свободен удар в наказателното поле, само че и този път стреля в навън.

Атакатите започнаха да следват една след друга и пет минути по-късно португалците имаха най-чистата обстановка за гол досега. Защитник на африканците опита да почисти с глава в наказателното поле дълго подаване, само че смъкна топката тъкмо за Жоао Феликс, който стреля от към 20 метра. Кълбото рикошира в тялото на Ел Ямик и се насочи към вратата му, само че излезе на сантиметри в корнер.

Мароко обаче удари първи в 42-ата минута, когато поведе след неточност в отбраната на Португалия. Яхия Атиат-Алах центрира чудесно отляво към границата на вратарското поле, където вратарят Диого Коща и Рубен Диаш се сблъскаха и Ен-Несири засече с глава и от третия опит осъществя за наслада на хилядите почитатели на африканците по трибуните – 1:0.

В последната минута от постоянното време на първата част " мореплавателите " можеха да изравнят, само че удариха греда. Диого Далот смъкна с глава отдясно за Бруно Фернандеш, който изненадващо стреля от воле от дребен ъгъл, а топката разтресе напречната греда на Буну. 

Малко преди приключването на двумитното продължение на първото полувреме Мароко изпусна златен късмет за второ попадение. Африканците проведоха бърза контраофанзива, при която Азедин Унахи напредна в половината на Португалия и изведе отляво в наказателното поле Атиат-Алах, който беше пропуснат, а левия бек стреля в близкия ъгъл, само че неопределено. 

В 51-ата минута пък на терена влезе Кристиано Роналдо, който размени Рубен Невеш. По този метод капитанът на Португалия изравни международния връх за най-вече мачове в националния отбор - 196, който до момента се държеше еднолично от Бадер Ал-Мутава от Кувейт. 4

Португалците натиснаха и в 58-ата минута разиграха чудесно отдясно на наказателното поле, а Отавио центрира вътре в него, където Гонсало Рамош се извиси и стреля с глава, само че около лявата греда на Буну.

Шест минути по-късно Диаш спря офанзива на мароканците, по-късно напредна отляво и подаде за Бруно Фернандеш пред наказателното поле, който стреля мощно, само че доста малко над напречната греда на стража на Севиля.

Осем минути преди края на постоянното време " мореплавателите " още веднъж бяха покрай изравняването. Мароканците сбъркаха при изчистването на топката, което разреши на Рикардо Орта да отнеме отдясно и да комбинира с Бруно в наказателното, а той остави с едно допиране за Жоа Феликс. Нападателят нанесе мигновено страховит и мощен удар с левия крайник, само че Буну още веднъж беше последна бариера и мазета с една ръка над гредата в корнер.

В третата минута на продължението Шедира си изкара втори жълт картон в границите на няколко минути и остави тима си с 10 души на терена. Абухлал излезе самичък против Коща в 6-та минута на продължението, само че се опита обикновено да го преодолее и сбърка. Минута по-късно Пепе имаше късмет да означи с глаа от няколко метра, само че прати топката в навън!

Така Мароко оцеля и в 8-минутното продължение на срещата и изпадна в еуфория, като на 1/2-финалите те чакат спечелилият от двойката Франция - Англия. 

Мароко - Португалия 1:0
1:0 Ен Несири 42

Стартови сформира:

Мароко: Буну, Амала, Атиа-Ала, Буфал, Ел Ямик, Амрабат, Хакими, Оухани, Саис, Зиеш, Ен Несири

Португалия: Коща, Дало, Диаш, Пепе, Герейро, Невеш, Отавио, Бернардо Силва, Бруно Фернандеш, Жоао Феликс, Рамош
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР