Това е нещо повече от просто возене от А до

...
Това е нещо повече от просто возене от А до
Коментари Харесай

Hyperloop се очертава като най-бързият и ефективен транспорт

Това е освен това от просто возене от А до Б бързо и дейно - системата ще отключи голям стопански, обществен и човешки капацитет

Пътуването с Hyperloop ще става по метод, който никоя друга технология не може да реализира
(снимка: Virgin Hyperloop One)

Все повече градове по света усещат въздействието на изменението на климата. Затова са нужни жизнеспособни нови решения за ежедневните действия на хората и бизнесите. Транспортът е една от главните области, на които би трябвало да се обърне внимание. Транспортът е един от най-големите потребители на сила измежду всички браншове на стопанската система.

През януари Virgin Hyperloop One (VHO), американска компания за транспортни технологии, провокира огромен звук в медиите, когато разгласи, че системата й може да бъде захранвана напълно с електрическа енергия „ отвън електропреносната мрежа ” от Близкия изток, с нулеви директни излъчвания.

В изказване, направено преди Световната среща на високо ниво за силата и по време на присъединяване си в Седмицата на устойчивостта в Абу Даби, компанията съобщи, че е допустимо да се употребяват слънчеви панели, които да покриват трасето. Така скоростният трен ще се задвижва мрежа с нулеви нездравословни излъчвания. Той ще бъде на процедура въглеродно безпристрастен.

Плановете за ултра-високоскоростни влакове като Hyperloop към този момент не са оригиналност, само че съгласно VHO, технологията ще разреши напредването да бъде доста дейно. Пътуването ще се случва по метод, какъвто никоя модерна технология не може да реализира.

Най-енергийноефективната форма на всеобщ превоз

Трябва да се има поради, че планът на VHO е в сходство с Федералната енергийна тактика на ОАЕ 2050, която поддържа увеличението на каузи на чистата сила в общия енергиен микс: от 25% до 50% до 2050 година Освен това технологията ще понижи въглеродния отпечатък на генерирането на сила със 70%. По този метод ще се спестят 190,5 милиарда $ до 2050 година, споделя Хардж Даливал, ръководещ шеф за Близкия изток и Индия във Virgin Hyperloop One.

„ Реалността е, че Hyperloop ще бъде най-енергийноефективната форма на всеобщ превоз в света ”, споделя той пред Big Project ME. „ Изчисляваме, че на база пасажер, Hyperloop е съвсем четири пъти по-енергийноефективен от Amtrak, до 50% по-енергийноефективен от високоскоростна железопътна линия и до 10 пъти по-енергийноефективен от летенето със аероплан. Комбинирайки ултраефективен електродвигател, магнитна левитация и среда с намалено налягане, системата ни е от пет до 10 пъти по-енергийноефективна от самолета. Влакът може да върви по-бързо от коя да е високоскоростна железопътна линия, употребявайки по-малко сила ”.

„ Когато прибавим обстоятелството, че системата ще бъде „ по поръчка ”, непосредствено до предназначение, ще употребява „ огромни данни ” от интелигентните градски среди и планирани логаритми, с цел да планува в действително време потребностите и търсенето, и ще посреща търсенето на транспортни средства, това я прави високоефективна както от позиция на потреблението на сила, по този начин и откъм експлоатационни разноски. Няма да има повече системи, които работят с незадоволително потребление по време на интервалите на едва натоварване ”, безапелационен е Хардж Даливал.



Предимствата на Hyperloop се усилват с увеличението на скоростта. Разликата е изключително видна, спрямо други технологии за високоскоростни наземни транспортни системи. Така да вземем за пример, Chuo Shinkansen – японската маглев линия, която понастоящем се строи сред Токио и Нагоя – е „ с оптималната скорост от 500 км/ч, което е на половина на скоростта при Hyperloop, само че употребява към 33% повече сила ”.

В поддръжка на възобновимата сила

„ Всъщност ние имаме вяра, че инфраструктурата на Hyperloop може да поддържа и развиването на възобновимата сила посредством консолидиране на слънчеви панели в цялата система. В взаимозависимост от климата, консолидираното на слънчевата сила може да генерира две трети от плануваните енергийни потребности на системата. В наситения със слънце Близък изток нашата система може да бъде изцяло изключена от мрежата ”, акцентира Хардж Даливал.

Освен, че може да се зарежда напълно от „ лична ”, възобновима сила, Hyperloop ще има доста по-голямо влияние от това просто да транспортира хората супер-бързо. „ Hyperloop е освен това от просто возене от А до Б извънредно бързо и дейно. Системата ще отключи голям стопански, обществен и човешки капацитет. Тя ще промени значително бариерите на дистанцията и времето ”, споделя Даливал.

Огромен капацитет

И в случай че сходна транспортна технология може да транспортира 45 милиона пасажери годишно единствено в района на Близкия Изток, то какво остава за капацитета й за превоз на артикули в района – и какво би означавало това за икономическото развиване на другите райони по света?

Потенциалът е голям и не е инцидентно, че основателите на плана към този момент работят в партньорство с Икономическата комисия на Саудитска Арабия (ECA). Проучването на центъра за върхови достижения в страната е открило, че в случай че бъде утвърден, Hyperloop ще сътвори повече от 124 000 високотехнологични локални работни места, като в същото време ще поддържа софтуерния бранш и ще докара до към 4 милиарда $ растеж на Брутният вътрешен продукт до 2030 година

Разбира се, технологията ще работи в синхрон с другите системи за превоз, изключително модерните такива – да вземем за пример, дроновете. Автономните транспортни средства (и за хора, и за товари) ще имат своята роля в транспортния микс на бъдещите градове и райони. Напредничавите градове към този момент изследват тези провокации и държавните управления, изграждащи градове на бъдещето, схващат, че новите технологии не е наложително да се вписват в в този момент съществуващите процеси.

„ Големият урок тук е, че е от решаващо значение да работим дружно с локалните управляващи, с цел да се откри път напред, който да подсигурява сигурността, като в същото време разрешава нововъведенията да продължат напред ”, споделя Даливал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР