Това е на първо място огромен личен успех за нашето

...
Това е на първо място огромен личен успех за нашето
Коментари Харесай

Невероятен успех! Нургюл Салимова от „Бургас 64“ ще играе финал на Световната купа по шахмат

Това е преди всичко голям персонален триумф за нашето слънчево момиче, само че също по този начин за българския спорт и бургаската шахматна школа. Гордеем се с теб, Нургюл!, написа кметът Димитър Николов.

Нургюл Салимова от клуб „ Бургас 64 “ се класира за финала на Световната купа по шахмат в Баку, заяви sportal.bg.

20-годишната българка победи на полуфинала украинката Ана Музичук и реализира един от най-големите триумфи на този спорт у нас в последните години. Двете изиграха цели шест партии в битката си, откакто през вчерашния ден направиха две ремита и пратиха мача тайбрек през днешния ден.

След две разменени победи в първите две партии, българката се наложи в първата от втория тайбрек и стигна до финала след реми във втората. Там Нургюл ще се изправи против рускинята Александра Горячкина, която се състезава под безпристрастен байрак.

Другата отлична вест за Салимова е, че със стигането си до финала тя се класира и за шампионата на претендентките за международната купа. Надпреварата съставлява шампионат сред осем състезателки, които би трябвало да дефинират претендентката за мача за най-ценната купа против китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се организира през април 2024. Настоящата Световна купа обезпечава три места за шампионата и едно от тях към този момент е за Нургюл Салимова.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави състезателя на локалния клуб. 

" Нургюл Салимова се класира на край в шампионата за Световната купа по шахмат! Това е преди всичко голям персонален триумф за нашето слънчево момиче. Но също по този начин за българския спорт и бургаската шахматна школа. Гордеем се с теб, Нургюл! ", написа градоначалникът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР