Това е малко познатата история на музата на сюрреализма –

...
Това е малко познатата история на музата на сюрреализма –
Коментари Харесай

Гала Дали – музата на сюрреализма

Това е малко познатата история на музата на сюрреализма – Гала Дали. Съдбата на брачната половинка на известния испански художник Салвадор Дали е забавна и също толкоз ексцентрична, колкото била и самата тя. Любопитен факт е, че в действителност Гала не е муза само на Салвадор, тя била муза на цялото зараждащо се по това време сюрреалистично течение.

Гала

Елена Дяконова е рожденното име на Гала. Тя е родена в Казан, Русия през 1894г. Живее в Москва със фамилията си, а с помощта на пастрока си получава високо обучение и стартира да преподава в начално учебно заведение.

Елюар и Гала

Гала заболява от туберколоза и фамилията й я изпраща в санатариум в Швейцария. Там тя измисля новото си име – Гала (празник, тържество) и среща младия публицист Пол Елюар. Общата им пристрастеност към четенето ги сближава, влюбват се и през 1916 година, лъжейки родителите си, че ще учи в Сорбоната, Гала отпътува за Франция, с цел да се омъжи за Елюар. Година по-късно се ражда единствената щерка на Гала – Сесил, която тя пренебрегва през целия си живот, а след последвал аборт, младата Гала схваща, че повече няма да има деца.

Елюар, Гала и Ернст

Париж бил мястото, където по това време Гала се чувствала повече от чудесно. Ежедневието на всички тогава се въртяло към изкуството и секса. Госпожа Елюар проповядвала свободна обич и общувала само и единствено с гениите на времето си. Пол Елюар почнал да се изявява като стихотворец и дружно с Гала се приобщават към зараждащото се сюрреалистично придвижване. В дома на Елюар се събирали най-красивите и надарени мъже, а Гала спяла с всички тях. Мъжът й знаел, тъй като той постоянно бил третият. Освен ентусиазъм за стиховете на Елюар, Гала била водещата муза на цялото сюрреалистично придвижване, в това число на Андре Бретон и Макс Ернст.

Между Гала и младия немски художник Ернст се заражда връзка, която не била загадка. Той напуща брачната половинка и децата си и тримата с Елюар прекарват няколко години в тройно общуване. В творчеството си Макс Ернст прави редица портрети на Гала.

Салвадор Дали и Гала Дали

Елюар се среща със Салвадор Дали в Париж напролет на 1929 година Дали кани Гала и Елюар да прекарат лятото в Каракес, Испания дружно с още негови другари, измежду които са и Рене Маргит и брачната половинка му Жоржет.
Гала и Дали се влюбват мигновено, заживяват дружно и по-късно се женят. От този миг нататък биографията на Гала е неразривно обвързвана с тази на Дали. Той подписва картините си с неговото и нейното име, а тя е негов настоящ сътрудник.

Поради хипотетичната уплаха на Салвадор Дали от женски гениталии се счита, че той бил непорочен досега на срещата си с Гала. Тя обаче била повече негова муза, в сравнение с съкровен сътрудник. Гала от своя страна изпитвала мощно полово предпочитание през целия си живот и по тази причина имала многочислени извънбрачни връзки, които били насърчавани от Дали. Тя продължавала да има интимна връзка даже и с някогашния си брачен партньор – Пол Елюар.

Двойката на Салвадор и Гала била известна с любовта си към парите. Образът на ексцентричния художник раздразнил Европа и приковал вниманието на жадната за кавги Америка. Семейство Дали се открива в Калифорния, където Гала извънредно точно менажирала облика и творбите на брачна половинка си.

Вече седемдесетгодишна, Гала мощно страдала по изгубената си младост и се опитвала да си я върне посредством голям брой контакти с млади момчета, хранителни лекувания и интервенции. Уморена и отегчена тя намерила дребен феодален палат покрай Жирона, Испания, където заживява надалеч от брачна половинка си. Дали реставрира замъка, рисувайки го с красиви фрески, само че все пак той  имал право да посещава Гала единствено след писмена покана от нея.

През 1982 година , Гала претърпява интервенция на жлъчка и умрира след няколко месеца. Салвадор Дали урежда всички детайлности по погребението, само че не отива на него. С Гала умират вдъхновението и желанието му да основава изкуство и той стопира да рисува вечно

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР