Да си шпионин, може би изглежда забавно, но зависи от

...
Да си шпионин, може би изглежда забавно, но зависи от
Коментари Харесай

Диви шпионски истории

Да си разузнавач, може би наподобява занимателно, само че зависи от гледната точка. За нас, които сме от другата страна, работата на разузнавачите е обвързвана с доста забавни истории. Ето и някои от тях.

През 60-те години на ХХ век Централно разузнавателно управление на САЩ хвърлило 20 милиона $ за котка, снабдена със специфична шпионска инсталация. С нейна помощ американците се надявали да подслушват диалозите на чиновниците от посолството на Съюз на съветските социалистически републики.

Но не съумели да изпратят котката на първа задача, защото тя била блъсната от такси. Животното освен оживяло, само че и си живяло „ дълъг и благополучен живот “, както разказал след това един от чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ. Самият план след няколко години бил приет за неуспех.

Шевалие д’Еон бил френски разузнавач, посланик, един от най-хубавите фехтовачи, боец и… придворна дама. Впрочем това, че е мъж, станало ясно чак след неговата гибел, написа Anews.com. Всъщност, съдейки по историческите източници, в това число и персонални мемоари на Д’Еон, първата половина от живота си (до 49 години) той прекарал като мъж, а втората (още 33 години) – като жена. Впрочем в „ мъжкия “ интервал на Д’Еон точно в женски образ той дошъл с загадка шпионска задача в двора на съветската императрица Елисавета.

През 2009 година внезапно станало известно, че американският публицист Ърнест Хемингуей бил провален разузнавач на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) с псевдонима Арго. Той бил вербуван през 1941 година, само че по този начин и не дал никаква потребна информация.

За този факт от живота на Нобеловия лауреат светът схванал от книгата „ Шпиони: Възход и проваляне на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Америка “, издадена от Йейлския университет. Освен двама американци измежду съавторите се мъдрел и Александър Василев, ексслужител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Именно на неговите мемоари от архивите на ведомството на Лубянка се основават тези данни.

Съветският академик шпионин Жорж Ковал, работещ в Съединени американски щати в годините на Манхатънския план (40-те), отмъкнал съвсем всички нуклеарни секрети и бил оголен като разузнавач чак през 2002 година. Починал в Москва през 2006 на възраст 92 години. Съветският шпионин Геворк Вартанян бил единствено на 19 години, когато неговата група провела интервенция по разстройване на нападение против Сталин, Чърчил и Рузвелт. Агентите на Хитлер възнамерявали да убият водачите на трите страни по време на Техеранската конференция през 1943 година.

Един от ръководителите на английското разузнаване – Ким Филби, в действителност бил руски разузнавач. Това било разкрито през 1963 година, когато той скрито бил трансфериран в Москва. До този миг, в продължение на 20 години, Филби сполучливо предавал на Съюз на съветските социалистически републики значими документи. През 1952 година той бил обвинен и разпитан от английското контраразузнаване, само че уликите не били задоволителни и бил освободен. След четири години още веднъж го взели на секретна работа.

Джон льо Каре разказва и проучва Филби в романа си „ Калайджия, шивач, боец, разузнавач “. Британските шпиони се престрували на глупави, разсеяни, преобличали се като туристи и маскирали чертежите на военни уреди под рисунките на пеперуди и растения.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР