Това е като ирония на съдбата26 октомври, 2003. Пиян полицай

...
Това е като ирония на съдбата26 октомври, 2003. Пиян полицай
Коментари Харесай

Жената на Бойко Рашков като екшън герой в пътната война

Това е като подигравка на ориста

26 октомври, 2003. Пиян служител на реда блъсна семейство на пешеходна пътека, умъртви 6-годишно дете и родителите му.

Преди това служителят на реда взел участие в почистване на сметки на язовир Искър, надупчил лодка със служебното си оръжие.

15 април, 2007. Пиян служител на реда без брошура блъсна паркирана кола в село Буковец.

11 септември, 2014. Пиян служител на реда блъсна жена с бебешка количка, бебето е починало на място.

2 юли, 2015. Полицай блъсна полицайка на пешеходна пътека в Момчилград.

19 юли, 2021 година Полицай с автомобил без отличителни знаци блъска на пешеходна пътека в пазарджишко село осемгодишно дете и го убива.

4 декември, 2021. Пиян служител на реда блъска камион, прави се на каратист.

9 юли, 2022. Полицай мина на алено, блъсна колата на брачната половинка на Бойко Рашков.

Последното е като подигравка на ориста. Какви са проблемите по пътищата у нас са известни с десетилетия и са известни на всички. Току се изпъчи някой ръководещ, без значение кой, па вземе и разгласи война на джигитите. Обикновено войната свършва до седмица.

Този път обаче Рашков разгласи войната и ден по-късно един от "войниците " уцели тъкмо неговата жена, като направи едно от най-грубите нарушавания - мина на алено. Всъщност - в столицата всеобщо водачите минават на алено - или тъй като не им пука и никой в никакъв случай не ги глоби, или тъй като времето на светофара е толкоз идиотско, че действително няма друга опция.

Не стана ясно за какво при оповестяването на "войната " и дума не стана за това по какъв начин откакто всеки притежател на МПС е регистриран с персоналния си мейл, ще получава съобщение за направените нарушавания, откри със записващи устройства на мига. Щото в другите страни по този начин се прави. У нас е непостижимо софтуерно изпитание!

А в този момент да разбираем на госпожа Рашкова за какво съгласно нашите закони, тя също носи отговорност за конфликта. При секване на контролирано кръстовище, презумпцията за преимущество - знак или светлинна сигнализация - не дават безусловно право, а задължават лидера да се огледа и да се убеди, че е безвредно да премине. Иначе казано: когато начело е празно и можеш да минеш свободно, понижи и се огледай - вероятността някой да ти идва странично с висока скорост е голяма. И по никакъв начин не те интересува дали ще те претрепят в миг, когато си бил в правото си.

Културата на придвижване у нас на трагично равнище. Безсмислени са всички акции, всички доклади, откакто хората всеобщо не знаят какво вършат, съгласно типа придвижване:

- 99,9% от велосипедистите пресичат пешеходната пътека като карат, в това число и децата им.

- Повечето деца и младежи пресичат на пешеходна пътека набегом, което всякога е причина за инциент;

- Пешеходците или не потеглят да пресичат на пешеходната пътека, а стоят и се кокорят и водачите се чудят какво да създадат, или се хвърлят напред като камикадзе;

- Повечето българи в провинцията смятат съществуването на безвредно детско столче за измислица и държат децата в скута си, до момента в който не стане нещо необратимо;

- Професионални велосипедисти постоянно упражняват по автомагистралата.

Поредното гръмовно изявление за оповестяване на война на неприятните на пътя е отново със неверен получател: никой даже не помисля за тази всеобща сбъркана просвета на придвижване и за това, че всичко стартира с пешеходците от най-ранна възраст.

Лияна Панделиева/
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР