Това е като да дразниш възрастен човек, който вече е

...
Това е като да дразниш възрастен човек, който вече е
Коментари Харесай

Покачващите се разходи за хартия правят живота на вестниците още по-труден

" Това е като да дразниш възрастен човек, който към този момент е на пейсмейкър ", споделя началник на английски вестник за пазара на вестникарска хартия, където цените са се повишили с над 50% за няколко месеца. Цената на хартията, която се подава в пресите по целия свят, се повишава до рекордно високи стойности, увеличавайки разноските за вестници от Мумбай до Сидни. Когато времената бяха положителни, преди рекламите да се изместят онлайн, вестниците имаха подкрепящо партньорство с фабриките за хартия. Тъй като рекламите напуснаха и тиражите спаднаха, връзките станаха по-трудни. Сега са на стадий крещене.

Хартиените заводи изпаднаха в най-лошото си състояние от години, защото вестниците понижиха тиражите, минаха напълно онлайн или изцяло затвориха. Вестниците съумяха да понижат цената на вестникарската хартия от фабриките, борещи се за бизнес, защото търсенето понижа. Хартиени заводи страдаха безмълвно. Много се поколебаха дали да не спрат големите машини, струващи стотици милиони долари.
Трансформация
Това съмнение е изчезнало - фабриките изваждат потенциала си за вестникарска хартия от бизнеса и диверсифицират. Norske Skog, норвежка компания за целулоза и хартия, съобщи през юни, че ще затвори 66-годишната си фабрика Tasman Mill в Нова Зеландия да вземем за пример. Много в бранша пренастройват машините, с цел да вършат опаковки за електронна търговия. Финландската UPM разгласи тази година продажбата на своята фабрика за вестникарска хартия Shotton в Уелс на турски производител на картон и опаковки. За съветската jcs Volga вестникарската хартия осигуряваше 70% от производството; в този момент половината от това, което прави, са опаковки. Заводите " се реалокираха от ценообразуване към способни съучастници в западащ пазар ", споделя Тим Уудс от IndustryEdge, изследователска компания за горското стопанство и хартиената индустрия в Австралия и Нова Зеландия.

Пандемията, довела хората да работят от у дома, означаваше още по-малко покупки на вестници, което още веднъж потисна търсенето на вестникарска хартия и усили болката за доставчиците на хартия. През последните 24 месеца европейските фабрики дадоха отговор, като затвориха съвсем една пета от потенциала си за вестникарска хартия, споделя покупател на огромна английска вестникарска група.
Реклама Европейските вестници ще би трябвало да заплащат с 50-70% по-високи цени на хартията през първото тримесечие на 2022 година спрямо миналата година.
Тогава стопанските системи се отвориха още веднъж. Търсенето на вестникарска хартия набъбна. Това, съчетано със доста понижен потенциал и покачващите се цени на силата, докара до ценови потрес. Особено противоречиви са спомагателните такси за сила, които някои снабдители на хартия се стремят да трансферират. Вестникарските компании считат, че това е еднакво на нарушение на контракти. Европейските вестници ще би трябвало да заплащат с 50-70% по-високи цени на вестникарска хартия през първото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Що се отнася до техните сътрудници в Азия и Океания, те са изправени пред цени с към 25% до 45% над нормалното им равнище. Кенийската Nation Media Group заплаща към 840 $ за звук спрямо най-вече 600 $ в предишното, споделя Дорине Оголо, управител по снабдяването във компанията. Цените в Северна Америка се повишиха по-рано и по-постепенно; договорите са закрепени месечни, а не на всеки половин година. Но и там цените на вестникарската хартия са с 20-30% по-високи през 2021 година, в сравнение с през 2020 година
Удар върху издателите
Германската асоциация на печатната и медийната промишленост предизвести, че фабриките ще принудят вестниците да изхвърлят хартиените си издания, като се нараняват взаимно в процеса. " Става въпрос за известния клон, на който и двамата седят. " Но вместо това заводите могат да продават опаковки. " Няма да спасим издателската промишленост, като сами сме нерентабилни ", споделя изпълнителен шеф на цех в Северна Америка.

За някои издатели покачването на цените ще унищожи облагите. Те ще би трябвало да създадат в допълнение преструктуриране, включващо съкращения. Иван Лю Муан от английската консултантска компания EMGE, която специализира в хартиената промишленост, чака през 2022 година огромно нарастване на броя на закритите вестници спрямо типична година.. Това ще понижи търсенето и ще подтикне пазара назад към равновесие. Но вестниците ще водят по-тежки диалози за хартия, споделя Дъглас Маккейб от Enders Analysis, изследователска компания. Повече цифров адреналин е един вероятен отговор към проблемите на хартиените заводи.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР