Това е един вид мутация: при възрастните мъже някои клетки

...
Това е един вид мутация: при възрастните мъже някои клетки
Коментари Харесай

Защо мъжете умират по-рано от жените?

Това е един тип разновидност: при възрастните мъже някои кафези могат да изгубят Y-хормозомата си, а това покачва риска от сърдечно-съдови и други болести. Затова ли мъжете живеят по-кратко от дамите?

Мъжете умират пет години по-млади от дамите - най-малко статистически. Макар че през последните години междинната дълготрайност на живота в Германия непрестанно се усилва, мъжете към момента мрат по млади, научаваме от АРД, пише Дойче Веле. Според авторките на публикацията Нина Кунце и Елена Вайд повода вероятно е кодирана в прословутата Y-хромозома.

Когато клетките губят Y-хромозомата

Както е известно, две Х-хромозоми в клетката предопределят пола на индивида като женски, до момента в който комбинацията Х-Y-хромозоми " носи отговорност " за мъжкия пол. Y-хромозомата, която е доста по-малка от Х-хромозомата, основава в ембриона мъжки полови белези, само че в хода на човешкия живот, при деленето на клетките, тя може да изчезне от мъжкия организъм. А това надалеч не е безвредно, споделя пред АРД доктор Андреас Цайер от Университетската клиника във Франкфурт.

" Редица проучвания през последните 2-3 години демонстрираха, че когато мъжът изгуби Y-хромозомата, нараства заплахата от сърдечносъдови болести, от Алцхаймер, диабет и от класическото заболяване при по-възрастни хора - макулна недъгавост, или утежняване на зрението. И няма по какъв начин човек да не се запита дали не съществува някаква връзка ", изяснява доктор Цайер, който професионално изследва въпроса.

Рискът нараства след 70 години

 

Y-хромозомата се губи най-много в кръвните кафези, които костният мозък създава с милиарди всеки ден, споделя лекарят. А когато една кръвна стволова клетка изгуби своята Y-хромозома, тогава всички кафези, произлизащи от нея, също се оказват без тази хромозома.

Близо 40% от мъжете, навършили 70-годишна възраст, са наранени от тази разновидност. Не всички стволови кръвни кафези обаче губят Y-хромозомата. В резултат от това поражда една така наречена мозайка от кафези с друга генетична информация. Изследователският екип от лекари изследва точно въпроса до какво води неналичието на Y-хромозомата в част от клетките. Лекарите постоянно взимали кръв от възрастни пациенти със сърдечносъдови проблеми и изследвали кръвните проби за кафези с изчезнала Y-хромозома. Така открили, че при възрастните мъже със сърдечносъдови проблеми броят на тези кафези е много по-висок.

Американски учени към този момент потвърдиха, че при опитните животни Y-хромозомата играе значима роля за здравето. Кръвни кафези без Y-хромозома са предизвиквали у опитните животни разнообразни възпаления – освен на сърцето, само че също по този начин белите дробове и бъбреците, открили тези учени.

В резултат от това тъканите развиват фиброза, т.е. - нараснало разгръщане на съединителната тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите. Като разследване сърдечните стени се втвърдяват и сърцето помпа по-малко кръв, споделя още доктор Цайер пред АРД. Все още не се знае дали резултатите от опитите с животни важат и при хората, само че косвени признаци за това дават изследванията на лекарския екип във Франкфурт. " Ето за какво ние считаме, че при хората резултатът е същият, както при опитните мишки ", споделя той.

Засега няма терапия против неналичието на Y-хромозома. Не се знае също по този начин дали изгубването на тези хромозоми може да се предотврати по някакъв метод. Все отново мъжете могат да съблюдават избран режим, който да забави или да попречи на изгубването на Y-хромозомата. Д-р Цайер им предлага постоянно да спортуват, да не пушат и да не се подлагат на стрес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР