Това е един от най-трагичните водни инциденти у нас за

...
Това е един от най-трагичните водни инциденти у нас за
Коментари Харесай

7 ноември 1978: 65 души се издавят от преобърнат мост в Белослав

Това е един от най-трагичните водни произшествия у нас за последните десетилетия. При превръщане на понтонен мост сред двата бряга на Белослав умират 65 души, удавени в студените води на плавателния канал.

Главната причина за случая е неспазване на разпоредбите за придвижване по преносимата пешеходна пътека над канала в Белослав.

Хиляди хора от района са в Белослав, честват панаира на селището, разграничено на две от канала море-езеро. Къщите са от едната страна на канала, а жп гарата и шосето – от другата. Към 18 часа стотици хора се насочват към отсрещния бряг за изключителния трен до Варна., предава DarikNews.

Връзката сред двата бряга става с пешеходен понтонен мост и ферибот, само че никой не желае да чака плаващата платформа и всички хукват по моста към идващия трен. Дългият 150 метра мост се накланя и прекатурва. В дълбокия над 12 метра плавателен канал падат стотина души, измежду които дами и деца.

150-метровият мост се накланя и се прекатурва, затискайки десетки в ледените води на канала. Понтонът има перила с защитни мрежи, които след обръщането хващат в капан доста хора. Детска количка с бебе плувала във водите на канала.

" Писъци, крясъци...бреговете от двете страни почерняха от хора. Хаосът беше цялостен, всеки търсеше околните си. А на открито към този момент беше мрачно...Аз живеех наоколо. Като чух, хукнах на открито да диря внуците на мои близки. Момченце и момиченце. Тичах, виках...Не съумях да ги намеря, само че те, популярност богу, оцеляха...Огромна тъга беше ", спомня си през сълзи Стефан Стефанов, който става свидетел на нещастието, напомня Дир.бг.

На единия бряг със фамилията си тогава е и 30-годишният варненец Добри Динев. Плувен маратонец, по-късно той записва купища върхове. Включително и 6 за " Книгата за върхове Гинес "

" Колебанието му трае единствено секунда. Поглежда дъщерите си и без да чува молбите на брачната половинка си, скача в ледената вода. Голяма част от хората не могат да плуват. Има доста деца. Добри стартира от тях. Първите, които изважда на брега са момиченце и момченце, които се държат героичен за обърналия се понтон.  Връща се още веднъж и още веднъж,и още веднъж. Спасява 43-ма. Спасява ги от сигурна гибел ", споделя журналистката Василена Матакева след кончината на Динев през 2015 година

По думите й, на въпрос за какво е скочил във водата и мислил ли е за личните си деца, Добри отвръща:  " Хората се давеха. Аз бях там, не можех да ги оставя. "

В избавителната интервенция се включват катери и десетки водолази. Два дни те вадят труповете от водата.

" За да може да съберем труповете на всички хора, се постановяваше да основа специфичен проект. Предоставени ми бяха два 100-тонни плаващи крана - " Гигант " и " Антей ", които застанаха от двете страни на мястото, където беше понтонът. По дъното сред крановете се разстелиха направляващи проволки, а по тяхното направление се движеха редица от водолази, опипвайки всяка педя за разкриване на трупове. Преди това водолазите извадиха телата на останалите под пътеката хора. След няколкократно претършуване, на брега от южната страна, събрахме общо 63 натрупа и на втория ден още два, отнесени по-настрани от лобното място ", споделя капитан Никифор Герчев, който тогава е шеф на морския Аварийно-спасителен отряд.

Според формалната информация, загиналите в Белослав са 65, измежду които доста деца. Най-малката жертва е 4-годишният Свилен Стоянов. Очевидци на нещастието обаче и до през днешния ден настояват, че удавените са доста повече.

По дело №142/1978 година, гледано при закрити врата, Варненският областен съд осъжда на по 3 година затвор морските старшини, отворили понтонния мост, с цел да премине танкерът. Според началника на морския Аварийно-спасителен отряд капитан Никифор Герчев обаче същинските виновници са локалните общински големци, които не са премахнали понтона, макар че към този момент е имало ферибот, който пътувал сред двата бряга.

Днес за нещастието в Белослав припомня монумент на южния кей на ферибота.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР