Това е един от най-големите пробиви на банкова информационна система.

...
Това е един от най-големите пробиви на банкова информационна система.
Коментари Харесай

Лични данни на над 100 млн. в САЩ и Канада бяха откраднати след хакерска атака

Това е един от най-големите пробиви на банкова осведомителна система.

Лични данни на към 100 млн. американци и 6 млн. канадци са били откраднати при хакерска офанзива против компанията за финансови услуги Capital One. Фирмата заяви за пробива в понеделник вечерта. За офанзивата е задържана обвинената Пейдж Томпсън - софтуерен инженер, работила за Amazon Web Services. Тя към този момент е била изправена пред съд в Сиатъл, написа New York Times. Capital One е един от най-големите издатели на кредитни карти в Съединени американски щати и обслужва и търговски банки.

Пробивът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кибератаката е довела до приключването на голям масив персонални данни на клиенти на финансовата компания. Хакерът е получил достъп до персоналната информация на клиенти, подали поръчки за приемане на кредитни карти.

Според Capital One пробивът е бил открит на 19 юли и включва имена, адреси и телефонни номера на кандидатствали за кредитните ѝ карти, само че не и номерата на картите. Имало е достъп и до номерата на обществените осигуровки на към 140 хиляди души и свързани с тях номера на 80 хиляди банкови сметки в Съединени американски щати и към 1 млн. номера за обществени осигуровки в Канада.

Освен имена и рождени дати хакерът е съумял да се снабди с кредитни досиета, салда и история на заплащанията. От компанията декларират, че става въпрос за интервал от 2005 година до 2019 година, оповестява Tech Crunch.

Финансовата компания чака вредите да ѝ костват 150 млн. $, в това число заплащането за мониторинг на заемите на засегнатите клиенти. Миналата седмица кредитната компания Equifax беше санкционирана с 650 млн. $ поради нарушаване от 2017 година за приключване на сензитивна информация за над 147 млн. консуматори.

Причината

Компанията удостоверява, че повода е " уязвимост в конфигурирането " на инфраструктурата ѝ. От Capital One споделят, че надали информацията е била употребена за измами, само че повече информация ще има от продължаващото следствие на пробива. " Ще осведомяваме засегнатите и ще им предоставим гратис следене на придвижването по заема им и отбрана от медиите на това кои са в действителност ", се споделя в изказване на компанията.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати оповестява, че обвинената е някогашен софтуерен инженер, обвързван с сектора. Тя се похвалила във форума GitHub за осъщественото и на 17 юли един от потребителите е предизвестил органите на реда. Томпсън е задържана с обвинявания за компютърна машинация и корист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР