Това е е записано в новата оперативна програма Околна среда

...
Това е е записано в новата оперативна програма Околна среда
Коментари Харесай

Държавата ще подарява 12 000 лв. за покупка на електромобил

Това е е записано в новата оперативна стратегия " Околна среда " - за интервала 2021-2027 година, която е оповестена като план за публично разискване в портала strategy.bg. За такива субсидии се плануват общо 30 млн. евро. Като се има поради, че електрическите автомобили не са по никакъв начин евтини, дотацията ще стигне за покупката на 10 000 ел. коли. Досега имаше по-скромни насърчения - притежателите на електромоиби могат да паркират даром в платените зони и са освободени от налог МПС.

Авторите на концепцията оферират въвеждане на паричен тласък, само че с много стеснено поле. Субсидии ще има единствено за поданици на градове с хронично нечист въздух. Освен това претендентът за електрически автомобил би трябвало да съобщи за преработване остаряла замърсяваща кола. В плана се показва, че " остаряла " значи с клас Евро 1 или по-зле - т.е. става дума за МПС, създадени пред 90-те години и по-назад. Повечето такива коли към този момент са предадени за автоморгите или стоят на трупчета в задни дворове написа още " Сега ".

Мярката е включена в проектопрограмата " Околна среда " като част от проекта за възобновяване на автопарка в страната ни. Старите коли, изключително дизеловите, се считат за огромен провинен за отравянето на въздуха с нездравословни газове и рискови прахови частици. Но концепцията със дотациите надали ще реши проблемите, по-скоро наподобява на блян да се угоди на Брюсел и на мощното лоби на производителите на коли, задвижвани с ток.

Трудно е да си представим по какъв начин човек, който кара трошка, ще откри задоволително пари и кураж, с цел да заплати за чисто нов бляскав електрически автомобил, та даже и с великодушна държавна помощ, защото към момента цените на тези МПС са прекомерно високи. Това значи, че от мярката биха могли да се възпопзват единствено заможни хора. Отделен проблем е, че в България към момента има прекомерно малко станции за зареждане на електрически коли.

Вярно е, че след първичната забележителна инвестиция поддръжката на електрическия автомобил е по-евтина и лесна спрямо колите с мотори с вътрешно горене. Но животът на електробатериите е доста къс (поне засега), а промяната излиза прекомерно скъпо, пък и пробегът с едно зареждане е много дребен и би трябвало да се търси контакт за ново зареждане. Освен това самото зареждане на батерията лишава време, изключително в случай че зарядното не е от бързите. Пробегът на електрическия автомобил доста зависи от атмосферните въздействия - в случай че е топло или при мраз батерията се изтощава по-бързо.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР