Това е агония!, казва носителят на “Оскар Морган Фрийман, който

...
Това е агония!, казва носителят на “Оскар Морган Фрийман, който
Коментари Харесай

Морган Фрийман и Лейди Гага умират от адски болки

" Това е мъка! ", споделя носителят на “Оскар ” Морган Фрийман, който от 15 година се бори с фибромиалгията. Певицата Лейди Гага добавя картинката: " Искам да оказа помощ за осъзнаването на заболяването, от която страдат 12 милиона американки ".

Фибромиалгията е трудно заболяване с непрекъснати мускулни и ставни болки, хронична отмалялост и мозъчна мъгла. Тя безусловно изсмуква физическите и психическите сили, води до меланхолия и обществено уединяване.

От тази ревматична болест страда огромният холивудски артист Морган Фрийман. Днес той е на 85 година, а нестихващите и подлудяващи болежки го тормозят към този момент 15 година

Фибромиалгията може да бъде наследствена, причинена от вируса на Епщайн-Бар, от грип и пневмония,

от бактериите салмонела, шигела и други микроби, предизвикващи инфекции на храносмилателната система. Може да възникне и от контузия, какъвто е казусът на Фрийман.

През август 2008 година артистът с емблематичния секси глас катастрофира тежко на път за ранчото си в Мисисипи. В 23,30 на връщане от вечеря в голфклуб той губи надзор над ръководството, нисанът му излиза от пътя и се прекатурва няколко пъти. Части от него се пръскат далеко, а спасителите употребяват хидравлична ножица, с цел да извадят артиста и спътницата му - някоя си Демарис Майер.

Фрийман видимо е добре, в схващане е и се майтапи със снимащите зяпачи с репликата: “Стига облага! ”.

Според лекарите обаче положението му е доста съществено - лявата ръка и лакът са неприятно счупени, има тежка раменна контузия. Застаряващият Фрийман и ранената му спътница са закарани с медицински аероплан до болница в Мемфис.

Той прекарва четири часа и половина на операционната маса. Налага се хирурзите да шият раздрани нерви и да наместват раздробени кости. Лечението е дълго и макар напъните на лекарите артистът към този момент не може да си служи с лявата ръката.

Пръстите му до през днешния ден са неподвижни поради необратимо увреждане на нервните връзки. Често го виждат да носи компресионна ръкавица против съсирване на кръвта в болния крак поради липса на придвижване. Плъзват даже клюки, че ръката е отрязана, а той крие.

С времето стартира да го мъчи и фибромиалгичен синдром (FMS) - положение на непрекъснати болки при хора, претърпели физическа или прочувствена контузия. Смята се, че то настава поради химически дисбаланс в мозъка, при който нервите стартират да възприемат естествените чувства за болежка като прекомерно интензивни.

Много проучвания потвърждават, че хормонални нарушавания, предизвикани от мощен стрес с дълготрайно деяние, могат да отключат фибромиалгия. А на холивудската звезда стрес не липсва.

Медиите и артистичните кръгове раздуват, че 48-годишната по това време Демарис Майер му е държанка, поради която Фрийман се развежда с Мирна, дамата, с която е от 24 година В злополуката Майер също е ранена, лявата китка и дясната лопатка са счупени, има раздран лабрум на раменната става, претърпява интервенция.

Няколко месеца по-късно дамата завежда дело против артиста, обвинявайки го в немарливост при шофиране. Твърди, че на вечерята в голфклуба той много е пил, а след това е подкарал нейния нисан.

Иска $75 000 обезщетение.

Демарис упреква артиста, че не е оборил изказванията за извънбрачна връзка. Кълне се, че са се срещнали същата вечер на купона и той я е поканил да преспи у тях, тъй като живеела надалеч.

Адвокат на Фрийман афишира, че той е в бракоразвод от 2007 година, с който Майер няма нищо общо. Раздялата е поискана от жена му Мирна поради многочислени изневери. С нея Морган няма деца, само че има три и едно осиновено от предходни връзки.

Чернокожата звезда небрежно урежда извънсъдебно съглашение с Демарис Майер. Сумата, която е платил, остава в загадка, само че каквато и да е, надали го е разорила. Той натрупа $250 млн. от над 100 кино лентата, измежду които шедьовърът “Изкуплението Шоушенк ”, великият уестърн “Непростимо ”, лентата за Мандела “Непобедим ”, филмите “Уличен шмекер ”, “Да возиш мис Дейзи ”, с който стана обект на задевки към злополуката.

Любимец на режисьора Клинт Истууд, той взе “Оскар ” за поддържаща мъжка роля във кино лентата му “Момиче за милиони ” (2005-а). Спечели още 5 номинации за премията на филмовата академия, ред призове “Златен глобус ”, “Еми ” и други Снима до ден сегашен и последният му филм “Добър човек ” следва да излезе през март. Но заболяването промени живота му, а стресовите фактори не секнаха. През 2018 година осем дами го упрекнаха в полов тормоз и неприлични реплики.

“Съсипан съм. 80 година живот ще бъдат опропастени с едно мигване на окото ”, разяснява тогава той и отхвърли обвиняванията, само че за всеки случай се извини.

Инцидентът в допълнение разклати душeвността и здравето му, само че Фрийман явно има учудваща устойчивост, в случай че самичък признава: “Положението ми по никакъв начин не се е подобрило, устоявам на непрекъснати мъчения. ”

Боли го, когато върви, когато седи, когато става от дивана, когато се спъне на моравата.

“Това е повече от болежка, това е мъка ”, споделя той.

Но от кое място тогава черпи силата си?

“Когато пушиш задоволително марихуана, всичко се подрежда ”, дава отговор артистът. Той е на трева от години и твърди, че единствено тя го избавя, държи го на крайници и облекчава болката.

Фрийман е фамозен герой за легализиране на марихуаната, позволена към този момент за медицински и други цели в 21 щата на Съединени американски щати.

Причината за пораждане на фибромиалгията към момента е тайнственост, само че се счита, че се дължи на смяна в централното усещане на болката.

Лекари разказват признаците като огнени болки по цялото тяло, които се усилват при досег и на най-лека покривка или дреха и от време на време се усещат като удар с чук.

За нея лекуване няма, само че се ползва терапия с успокоителни, сънотворни, антидепресанти и мускулни релаксанти за облекчение на признаците.

Oт заболяването страдат над 4% от международното население.

Певицата Шиниъд О`Конър няколко пъти прекъсва кариерата си поради мъчителния синдром

От нея страда и Лейди Гага. Понякога тя анулира концерти поради болките и се избавя със сауна, стопляне на тялото и ледени душове за усмиряване на мускулите.

“Искам да оказа помощ за осъзнаването на заболяването и да свържа посред им хората, които страдат от нея ”, написа неотдавна Гага в Туитър.

Смята се, че 12 милиона американки страдат от фибромиалгия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР