Това дело ще влезе в учебниците: трима мъже бяха осъдени

...
Това дело ще влезе в учебниците: трима мъже бяха осъдени
Коментари Харесай

Три доживотни присъди за MH17. Следващата ще е за Путин.


Това дело ще влезе в учебниците: трима мъже бяха наказани за свалянето на малайзийския пътнически аероплан MH17. Този развой може да послужи и като модел за един предстоящ арбитражен съд за войната в Украйна, написа Роман Гончаренко.

Амстердам, Нидерландия: съдът се произнася по делото за свалянето на малайзийския пътнически аероплан през 2014 година

Повече символизъм не е вероятен. В деня на произнасянето на присъдата по съветски ракети се изсипаха върху Украйна. Отново.

На 17 юли 2014 година, когато една съветска зенитна ракета унищожи малайзийския Боинг на път от Амстердам за Куала Лумпур над Източна Украйна, убивайки 298 души, светът беше шокиран. Дотогава мнозина съвсем не бяха забелязали, която стартира с. Говореше се за проруски сепаратисти, а Москва отхвърляше намесата си.

Грешка, която не омаловажава виновността

Осем години и четири месеца по-късно съдиите от Окръжния съд в Хага достоверно обявиха, че по това време Русия е имала " повсеместен надзор " над по този начин наречената " ", в това число посредством съветски жители, свързани с Кремъл, които са били част от управата там. Двама от тях към този момент са приети за отговорни задочно и наказани на пожизнен затвор.
Редакцията предлага
Единият се споделя Игор Гиркин и е някогашен офицер от съветското разузнаване, който назовава себе си " министър на защитата " в Донецка област. Другият - Сергей Дубински - е негов заместител и е служил като офицер в съветската войска. За отговорен е приет и украинецът Леонид Харченко, който е бил негов асистент.

Според съда и тримата са значително виновни за преместването на противовъздушна система " Бук " от Русия в Украйна и потреблението ѝ против пътнически аероплан, който е бил комплициран с украински боен аероплан - неточност, която обаче не омаловажава виновността. Четвъртият обвинен, руснакът Олег Пулатов, е оневинен. За ролята му в осъщественото закононарушение няма задоволително доказателства, се споделя в правосъдното решение. 

Какво остава от този голям развой, който стартира през март 2020 година? Нима бруталната съветска инвазия в Украйна от дълго време не е засенчила случая с MH17? На пръв взор може да наподобява по този начин.

Опит за бъдещия съд в Украйна

В реалност процесът не завършва с произнасянето на присъдата. Възможно е да има по-нататъшни производства, защото не може да се откри " кой е издал заповедта и за какво ", както споделя ръководителят на съда. На съветското политическо и военно управление, което явно носи частична отговорност за свалянето на самолета, не са повдигнати обвинявания по делото.

Роман Гончаренко

Това ще се промени най-късно от предстоящ интернационален арбитражен съд за. През октомври нидерландският парламент гласоподава за основаването на подобен съд. Този арбитражен съд би трябвало да се занимае със събитията след анексирането на Крим през 2014 година и може да употребява значимия опит от делото за MH17.

В края на краищата следствието е било доста комплицирано и е траяло години. Международният екип прави оценка хиляди часове прихванати телефонни диалози, данни от мобилни телефони и метеорологични данни, разпитва очевидци и организира комплицирани опити. В историята на гражданската авиация в никакъв случай до момента не е имало сходно тестване. Холандската правосъдна система заслужава най-висока оценка за това. 

Доживотна присъда също и за Путин?

Най-важната равносметка е, че лъжите излизат нескрито и има правдивост, даже и да се постанова да чакате с години за нея. Присъдата е пример и предзнаменование за това, което чака в трибунала за Украйна  и неговото военно ръководство - пожизнен затвор. Може би до тогава наказаните в този момент също ще бъдат задържани и тикнати зад решетките.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР