Това, че Русия може да разположи ракетите си навсякъде, е

...
Това, че Русия може да разположи ракетите си навсякъде, е
Коментари Харесай

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

Това, че Русия може да разположи ракетите си на всички места, е констатация на обстоятелства и то доста сериозна. Това съобщи шефът на Института за стопански и интернационалните проучвания Любомир Кючуков пред БНР в коментар на изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Припомняме, Кючуков е и някогашен зам.-министър на външните работи.

По думите му върху наличието на диалозите на Столтенберг у нас естествено се отразява ситуацията в света и най-много в Европа, по тази причина е значимо да чуем какво ни споделя той.

Като акцент от думите на Столтенберг в София българският посланик посочи фразата: " Трябва да сме готови за свят, в който Русия може да разположи ракетите си на всички места ".

Припомняме, двудневната аудиенция на генсека на НАТО в България е част от обиколката му в страните членки на НАТО от Източна Европа по отношение на 15-годишнината от тяхното приемане в Алианса и 75-годишнината на самия Алианс.

" Големият въпрос е по какъв начин продължава това изречение - дали в посока по какъв начин да предотвратим разполагането на такива ракети или като аргументация за нуждата и ние (НАТО) да настъпим към такова разполагане ", акцентира Кючуков.

Според него тук е основна българската позиция по въпроса тъй като сега тече развой на преосмисляне както на евроатлантическите връзки, по този начин и на вътрешно прегрупиране в границите на самото НАТО. Разбира се, Европа се стреми към това да не премине в обществена борба със Съединените щати.

" Докато страните съседки на Русия и някогашният Съветски съюз виждат главната опасност от Русия, то страните от Централна и Южна Европа по-скоро виждат рисковете не непосредствено в Русия, а в борбата с Русия, в това число и преди всичко Германия. Тя неведнъж е обосновала тезата за неделимостта на европейската сигурност, т.е., че тя би трябвало да се гради не без и против, а взаимно с Русия. Точно тук е въпросът къде България вижда своето място ", сподели Кючуков.

По думите му през последните години страната ни " не е измежду източноевропейските ястреби във връзка с Русия, само че въпреки това тя е постоянно съгласна във връзка с Съединени американски щати ". " Ситуацията е извънредно тежка - тя няма еднопосочни отговори, само че има две наложителни условия, с цел да пази България своя интерес ", добави шефът на Института за стопански и интернационалните проучвания.

Според дипломата страната ни би трябвало да формулира и аргументира свои позиции в границите на НАТО, с цел да може това да се отразява върху общите позиции на НАТО.

Тези позиции би трябвало да бъдат признати и от вътрешната ни политика, а не да бъдат вътрешно неодобрени. Според него като че ли най-трудно във образуването на българската позиция по външнополитически въпроси е постигането на вътрешнополитическо единодушие по главните цели и цели, български, в тази сфера. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР