Това бе първото изстрелване на “Союз от европейска територия през

...
Това бе първото изстрелване на “Союз от европейска територия през
Коментари Харесай

УСПЕХ: Европеизирана ракета Союз-СТ изведе в космоса два навигационни спътника Галилео!

Това бе първото изстрелване на “Союз ” от европейска територия през 2021-ва година. 

След полета групировката “Галилео ” набъбна до общо 28 спътника. Навигационната мрежа на Европейски Съюз прилича американската “GPS ” и съветската “ГЛОНАСС ”, само че обезпечава на европейските жители самостоятелност от тях. Спътниците се изстрелват чрез две ракети – тежкотоварната ракета на Арианаспейс “Ариана 5 ”, както и среднотоварна “Союз-СТ ”, която компанията закупува от съветското дружество ЦСКБ-Прогрес. “Ариана 5 ” може да извежда в космоса по четири спътника, а “Союз-СТ ” – по два. В бъдеще спътниците ще бъдат изстрелвани и от новата европейска ракета “Ариана 6 ”, която се чака да дебютира следващата година.

Днешната задача на “Союз-СТ ” лиши 3 часа и 51 минути от излитането до освобождението на спътниците, като за тяхното довеждане в тяхната 23 525-километрова орбита се използваше степен “Фрегат ”.

Сега, откакто двата спътника “Галилео ” са към този момент в космоса, европейските екипи могат да се концентрират върху най-важната задача през годината – тази на галактическия телескоп “Джеймс Уеб ”. Телескопът е създаден в продължение на четвърт век и коства съвсем $10 милиарда, тъй че това е най-скъпоструващото изстрелване на изследователска роботизирана експедиция в историята на човечеството. Беше значимо “Союз-СТ ” да излети най-късно до 8-ми декември, тъй като европейските експерти имат потребност от близо две седмици сред стартовете, през които да конфигурират наземните системи. 

Имайки поради значимостта на идния полет – те би трябвало да внимават извънредно доста. Полетът на “Ариана 5 ” с “Джеймс Уеб ” би трябвало да е безукорен. Това е услуга, която Европейската галактическа организация прави за Съединени американски щати в подмяна на научни данни. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР