Това бе епична нощ, започнала с шега между Тереза Мей

...
Това бе епична нощ, започнала с шега между Тереза Мей
Коментари Харесай

"Не пропилявайте това време": какво значи новата отсрочка за Брекзит

Това бе епична нощ, почнала с смешка сред Тереза Мей и Ангела Меркел, траяла с девет часа диалози и приключила с пролонгация на Брекзит и предизвестие към Англия от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск: " Не пропилявайте това време ", написа " Гардиън ".

Какво бе контрактувано?

В ранните часове на четвъртък Европейски Съюз се споразумя с Мей за повторно да удължи процедурата по член 50 от Лисабонския контракт, отлагайки Брекзит до 31 октомври. Какво ще се случи през този интервал, сподели Туск, е в ръцете на Обединеното кралство. " Това удължение е толкоз гъвкаво, колкото чаках, само че доста по-кратко, в сравнение с чаках, и въпреки всичко задоволително, с цел да се откри най-хубавото решение. Моля, не пропилявайте това време ", акцентира той.

Означава ли това, че Брекзит ще се състои на Хелоуин?

Не наложително. Удължаването е " гъвкаво ". Англия към момента има три разновидността: може да ратифицира съглашението за отдръпването и да напусне когато и да е до 31 октомври, може да се откаже от Брекзит и да остане в Европейски Съюз, може и да напусне без договорка. От думите на Туск се разбра, че не е изключено Европейски Съюз да разиска ново удължение през октомври.

Какво значи това за Тереза Мей?

По време на среднощна конференция в Брюксел тя се зарече да продължи борбата за утвърждение на договорката преди 22 май, с цел да избегне провеждането на избори за Европейски парламент. Шестмесечното отсрочване обаче крие опасности. То я слага в рискова зона, давайки задоволително време за оборване на водачеството й, общи избори и втори референдум.

Има ли условия?

Да.

- Европейски Съюз няма да отваря още веднъж съглашението, само че може да разиска промени в политическата декларация за бъдещите връзки.

- В края на юни ще бъде изработен обзор на напредъка.

- Англия би трябвало да продължи да бъде членка на Европейски Съюз и " откровено " да сътрудничи в процеса. Тя ще резервира всичките си права на гласоподаване в блока.

Може ли Англия да опита да пречи на Европейски Съюз?

Искреното съдействие не е правно обвързващо, само че Туск предизвести, че Англия не може да употребява никакви политически блокажи или трикове, с цел да работи деструктивно или да стопира работата. Според него опциите на Англия да блокира са " доста, доста лимитирани " поради системата за гласоподаване с квалифицирано болшинство.

А евроизборите?

Обединеното кралство ще би трябвало да организира избори за Европейски парламент, в случай че към момента е страна - членка на Европейски Съюз, на 22 май. Правителството би трябвало да осведоми Избирателната комисия и Европейския парламент за желанията си да организира евроизбори до 12 април. Мей се надява, че новоизбраните евродепутати няма да се постанова да заемат местата си, когато новият Европарламент се събере на първото си съвещание на 2 юли, в случай че успее да прокара договорката си преди 30 юни.

Имаше ли единогласие?

Да, само че постигането му лиши два кръга договаряния, откакто френският президент Еманюел Макрон ядоса останалите водачи с отхвърли си да поддържа дълга пролонгация, като единствено три страни, измежду които Белгия, са посочили поддръжка за него. Мнозинството, 17 страни членки, са подкрепили дълго отсрочване до сред края на декември и март 2020 година

Какво се случва с диалозите с лейбъристите?

Те не престават, само че в този момент няма напън над лейбъристите да се съгласят на нещо скоро, което дава рисково пространство на съперниците на Мей.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (563)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР