Тотално неадекватно поведение демонстрира пред представители на медиите и пред

...
Тотално неадекватно поведение демонстрира пред представители на медиите и пред
Коментари Харесай

7300 лв. заплата не стигат на Наско А. за една книжка

Тотално несъответстващо държание показва пред представители на медиите и пред голям брой жители културният министър Атанасов на церемонията по формалното разкриване на 15-ото издание на Пролетния базар на книгата пред Националния замък на културата в София, състояла се преди броени дни, установяват от съдружие „ Зограф “.

В късото си одобрение на откриването на проведеното от Асоциация „ Българска книга “ най-голямо у нас книжно ревю, в което се включиха повече от 130 издателства от цялата страна, Атанасов изрече няколко общи, банални, кухи изречения и клишета, измежду които и тази, че съгласно него „ четенето е значимо за всяко едно потомство “.

След края на формалната гала министърът на културата Атанас Атанасов и съпътстващата го негова сътрудннчка се озоваха обаче безусловно като в небрано лозе измежду десетките шатри с щандове на издателите, ситуирани на повече от 1500 кв. м. изложбена повърхност в пространството пред НДК, и няколко минути се чудеха и маеха какво би трябвало да подхващат оттук насетне.

Вместо да последват положителния образец на другите публични лица и посетители, почели откриването на Пролетния базар на книгата, които си купиха нови книги от ревюто, министър „просто Наско“ и неговата чиновничка избраха обаче бързо-бързо да си тръгнат  от панаира без нито една покупка, като не демонстрираха безусловно никакъв интерес и към богатата му съпътстваща културна стратегия с над 100 събития – министър председатели на нови книги, забавни срещи с създатели, преводачи и издатели, полемики, презентации, игри за децата, надпревари по просветеност, литературни четения и други, означават от съдружие „ Зограф “.

Безкрайно учудени и смутени от странното държание на мннистъра на културата, издатели и жители разясниха, че не могат да си обяснят нежеланието му да си купи като символен жест даже и единствено една – единствена брошура от ревюто пред НДК, още повече, че голяма част от издателствата оповестиха и съществени отстъпки в цената от 20 или 25 % на предлаганите от тях заглавия.

С главното си брутно месечно заплащане като министър на културата в размер на 7300 лв. господин Атанасов в действителност умерено би могъл да си разреши да си закупи и цялостен куфар с нови книги от Пролетния базар на книгата, включително и някои от най-нашумелите и настоящи заглавия, без от това изключително да пострада фамилният му бюджет, само че явно младият управленец просто не изпитва една сходна вътрешна нужда или настройка, а това е повече от смущаващо, означават от „ Зограф “.

В интерес на истината, още от началото на мандата на господин Атанасов Атанасов неговото ведомство не демонстрира безусловно никаква интензивност за повишение, поощряване интереса към четенето, акцентират от съдружие „ Зограф “ и в същото време припомнят, че Министерството на културата даже най-скандално не помни, пропусна да разгласи и конкурсната сесия по стратегия „ Помощ за книгата ” за 2022 година за финансиране на креативен планове в региона на книгоиздаването в следните посоки: Българска и преводна художествена литература; Българска и преводна хуманитаристика; Литература за деца и юноши; както и Културно завещание и модерна просвета.

Конкурсната сесия по стратегия „ Помощ за книгата ” се провежда на съображение член 14, алинея 2, т. 1 от Закона за протекция и развиване на културата, като в предходните години тя всекидневно постоянно се е обявявала от МК през януари или февруари, само че към този момент вървим към средата на месец юни и както наподобява, в културното министерство напълно не помниха за този собствен значим ангажимент в поддръжка на четенето и духовността, акцентират от съдружие „ Зограф “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР