Тотална загуба е, ако не правим нищо, всичко, вложено досега,

...
Тотална загуба е, ако не правим нищо, всичко, вложено досега,
Коментари Харесай

Държавата няма да влага повече средства в "Белене", уверява Теменужка Петкова

" Тотална загуба е, в случай че не вършим нищо, всичко, вложено до момента, би трябвало да бъде отразено в загуба ", акцентира енергийният министър.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ Петкова се застрахова и изясни, че ще има " необятна полемика " по тематиката, както и консенсус сред всички парламентарни партии. Още по тематиката
Какво споделиха и какво разбрахме за АЕЦ " Белене "

Българска академия на науките залага огромно количество " в случай че " -та пред заключението за жизнеспособността на нуклеарния план
18 ное 2017
С помощта на Българска академия на науките ГЕРБ вдъхва нов живот на АЕЦ " Белене "

Няма нито един жизнерадостен сюжет без присъединяване на страната, споделят икономистите. Правителството ще стартира съвещания в Народното събрание
16 ное 2017
Председателят на КЕВР: България няма потребност от нови огромни енергийни мощности до 2035 година

При предстоящите междинни цени на електрическата енергия през 2050 година нова нуклеарна мощ няма да бъде финансово устойчива, считат от Центъра за проучване на демокрацията
31 окт 2017
Ако планът за АЕЦ " Белене " бъде възобновен, страната ще взе участие само с апортна вноска на към този момент съществуващите активи. Няма вид да се дават в допълнение пари. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия в събота министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя разяснява заключенията на показания по-рано отчет на Българска академия на науките, който прави оценка разнообразни разновидности за реализиране на плана, в който страната до момента е вложила 3 милиарда лева

Тя напомни, че към плана има инвеститорски интерес - да вземем за пример най-голямата китайска нуклеарна компания, само че единствено съответна процедура може да ревизира до каква степен е сериозен той. Изтъкна, че след 2030 година в България и района ще има дефицит на електроенергийни мощности, а българският план е доста по-напреднал от конкурентните, които се възнамеряват в прилежащи страни - има построена лицензирана площадка, оборудването е готово. " Тотална загуба е, в случай че не вършим нищо, всичко, вложено до момента, би трябвало да бъде отразено в загуба ", акцентира енергийният министър.

Така от ден на ден наподобява, че ръководещите имат предпочитание и желание да опитат да съживят плана, на който сложиха публично точка преди тъкмо пет години. Всъщност, наподобява, точно този отчет на Българска академия на науките, чието правене беше поръчано от държавното управление и чиито заключения са в несъгласие на тези от предишни два отчета на Българска академия на науките по тематиката, би трябвало да послужи на ръководещите, с цел да оправдаят следващ опит да задвижат плана макар сериозните причини на икономисти против него (виж коментар на стр. 9). Все отново Петкова се застрахова и изясни, че ще има " необятна полемика " по тематиката, както и консенсус сред всички парламентарни партии.

Разчети

Според показания в петък отчет на Българска академия на науките АЕЦ " Белене " ще е доходоносен при строго избрани условия: цената на централата би трябвало да не надвишава 10.5 милиарда евро, лихвите по заемите би трябвало да са под 4.5% и пазарната цена на тока би трябвало да е над 68 евро/мВтч. И най-важното изискване - страната да взе участие в плана. Според ръководителя на екипа проф. Александър Тасев няма значение тъкмо с какъв брой % ще се включи тя. Важното е, че без нея (и по-конкретно без държавните гаранции) заемният капитал ще бъде по-скъп. Накратко, това, което учените са открили като нужен най-малко, са планирани разноски за централата от 10.5 милиарда евро, съответствие на привлечения и личния капитал 70 към 30 или даже 80 към 20, рента - под 5%, както и цена на тока през 2040 година - от порядъка на 84 евро за мегаватчас. В случая концепцията, която беше доказана и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, е платеното до момента съоръжение за централата да бъде включено като апортна вноска в бъдеща планова компания. А цената на това съоръжение по експертни оценки е 1.17 милиарда евро.

При вид от 70% заемен капитал, или 7.35 милиарда евро от общо 10.5 млрд, частният вложител ще би трябвало да обезпечи съвсем два милиарда евро лични средства. При по този начин структурирана планова компания държавното присъединяване ще е малко над 37%. Разбира се, вероятни са и други схеми съгласно това какъв частен интерес ще има към реализирането на " Белене ". Но съгласно Петкова " няма вид в отчета на Българска академия на науките, който преглежда даването на спомагателен запас от страната ".

Трети опит

Това е трета версия на отчета, а с документа ГЕРБ ще се опита да оправдае следващ опит да задвижи плана. Предстои създателите на отчета да го показват в Народното събрание и заключенията им да бъдат разисквани в правната, енергийната и икономическата комисия. Решение ще бъде взето на основата на разискванията с депутатите и с професионалната общественост, увери още в края на предходната седмица Петкова.
Според по-ранните калкулации на Българска академия на науките при естествена предстояща възвращаемост за частния вложител приходите от употребата на АЕЦ " Белене " няма по какъв начин да покрият вложените пари.

В отговор на въпрос за цената на тока от бъдещата централа Петкова разяснява, че прогнозите не могат да имат висока степен на възможност, като съгласно учените от Българска академия на науките тя ще е към 60 евро при 40 - 42 евро в този момент на енергийната борса. " Въпросът е какво ще каже пазарът, Българска академия на науките показва, че пазарният риск няма по какъв начин да бъде минимизиран, и предлага да се търси вложител, който да показа с страната този риск ", сподели министърът.

" Ако се тръгне към реализация, това ще е тематиката, по която полемиката би трябвало да се сплоти, и това е тематиката, която ще реши дали планът ще се осъществя ", продължи Петкова, като акцентира, че е необходим и разбор на рисковете, в случай че планът не се реализира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР